Därför hoppas jag att Clubhouse är en fluga

"Ja, allt finns verkligen på Clubhouse, och med det kommer vissa risker", skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ger du dig ut på sociala medier idag dröjer det inte länge innan du stöter på något som rör samtalsappen Clubhouse. Frågorna är många – hur får jag en invite, vart finns de roligaste rummen och hur ska appen överleva det första "hype"-stadiet?

Trots sina relativt begränsade funktioner har Clubhouse tagit världen med storm. Sedan december 2020 har appen gått från att ha 600 000 registrerade användare till att passera 6 miljoner i början av februari. 

Användarantalet fortsätter stiga hela tiden, och jag förstår varför.

På Clubhouse är du bara en "explore"-knapp ifrån virtuella rum från världens alla hörn. Jag har bara varit medlem i drygt en vecka, och redan hunnit lyssna på samtal om kvinnliga Trump-anhängares syn på abort, astrologiska konspirationsteorier och tävlingar om vem som kan dra den mest trovärdiga lögnen.

Ja, allt finns verkligen på Clubhouse – och med det kommer vissa risker. I dagsläget riktas allt mer medialt fokus på appens potentiella faror. Det pratas om en "skitsnackig" stämning som tar en tillbaka till skolgårdar och tidiga tonår.

Och under min korta tid som medlem har jag hunnit ta del av lika mycket innehåll av det slaget. Rum som har för avsikt att skada, eller göra till åtlöje. Sådant skvaller som man å ena sidan älskar att tjuvlyssna på, men samtidigt känner stor avsmak för.

För någon vecka sedan intervjuade jag techanalytikern Björn Jeffrey om succé-appens framfart. Han lyfte det faktum att samtalen sker live som en möjlig riskfaktor. Jeffrey var övertygad om att det här skulle skapa framtida skandaler där folk spelas in när de säger något olämpligt eller opassande. 

Och redan samma eftermiddag fann jag mig själv i ett rum där ett skvallrigt samtal om en stor influencers nya fästman eskalerade till något eventuellt brottsligt – utan att de som förde talan gav sken av att veta om det.

Det här är bara ett av flera exempel på samtal som gått till personangrepp inför stor publik, och jag är rädd att det bara är början.

Det är värt att fundera på vad virtuella samtalsrum som de här kommer göra med klimatet på nätet. Det finns aktörer som skrikit sig hesa i flera år för att skapa en vänligare ton på sociala medier. För att förebygga näthat, trollkonton och personliga påhopp.

På andra sidan skärmarna sitter dessutom sociala medieanvändarna som fått utstå det här hatet under alla år. Hur kommer de drabbas av ett nytt medieformat som tillåter, och därmed normaliserar den här tonaliteten?

Som sagt, frågorna är många. Även för mig som redan använder forumet. Men mina funderingar kretsar inte längre kring funktionerna, de roligaste rummen eller de svårfunna inbjudningarna. 

Jag ställer mig istället frågan om riskerna med Clubhouse är större än fördelarna – och hur mycket jag än lockas av skvaller blir jag mer och mer övertygad om att det nog kan vara så.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställda döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.