"Det är på tiden att mina medresenärer kliver på tåget."
"Det är på tiden att mina medresenärer kliver på tåget."

Hur svårt ska det vara att bära munskyddet rätt?

"Många av pandemins restriktioner är svårare att anpassa sig till, än den att bära munskydd på tunnelbanan", skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige väntade längre än många andra länder med att införa en rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell saknade man underlag som visade att munskydden minskar smittspridningen – och man oroade sig istället för att de skulle göra att folk glömmer hålla avstånd till varandra.

Jag ifrågasätter inte Folkhälsomyndighetens bedömning. Men hur kommer det sig att man inte pratar mer om det betydligt större problemet (som redan passerat riskstadiet) – nämligen att i princip alla människor bär dem fel?

"Kaxigt att självutnämna sig själv till munskyddsexpert", tänker kanske du. Och ja, det finns säkert tillfällen då jag själv gjort fel i den här frågan. Den stora skillnaden är att det var flera, flera månader sedan – innan informationen om hur man SKA göra fanns runt varenda liten knut. 

Hur är det till exempel möjligt att man så här långt in i pandemin har missat att munskyddet ska sitta över näsan också – inte bara över munnen?

Hur kan man inte ha nåtts av informationen att munskyddet inte ska kladdas på? Inte ska tas av när man pratar i telefon? Inte kan förvaras som en skrynklig näsduk i jackfickan och återanvändas i tid och otid? Notera att jag inte ens nämnt den övervägande majoriteten, som fortfarande inte ens bär munskydd. 

Nej, personers ointresse förbryllar mig. Många av pandemins restriktioner är svårare att anpassa sig till, än den att bära munskydd på tunnelbanan.

Samtidigt vill jag inte låta för hård. Jag har full respekt för att det finns omständigheter som gör det svårare för vissa att följa nyhetsflödet, än andra. Ålder, språkbarriärer och ekonomiska förutsättningar – för att nämna några stycken. 

Men jag ser väldigt många människor dagligen som INTE tillhör de här kategorierna, och som ändå gör fel. Informationen finns ett par, tre klick bort – men man söker inte upp den. Varför? 

Och nej, jag är kanske ingen munskyddsexpert, men jag är laglydig. Gällande rekommendationer är att man ska bära munskydd i kollektivtrafiken och då anser jag det vara mitt eget ansvar att 1. Göra det, och 2. Göra det på rätt sätt. 

Det är på tiden att mina medresenärer kliver på tåget.

/
stats