- Foto: Aretha Bergdahl/Fredrik Sandberg/TT

Sköt dig själv och skit i andra

Publicerades: 6 Jun 2021, 17:26, Uppdaterades: 8 Sep 2021, 21:17

Pandemin har präglats av att klaga på hur dåliga alla andra är. Nyheter24:s Alma Yttergren är trött på coronaskam och hoppas vi kan slippa allt gnäll nu när vi ska börja leva igen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tidigt förra våren drog corona in över Sverige och med det kom fruktansvärda dödstal, utarbetad vårdpersonal och en ifrågasatt strategi där Anders Tegnell pendlade mellan hjälte och hatobjekt. 

Men pandemin fick även alla gnälliga typer att leva upp som aldrig förr. Pekpinnarna flög högt och lågt. Plötsligt hade alla rätt att fördöma och skuldbelägga. 

Jag tycker det är så sjukt att fokus blev att klaga på andra. Det har varit så hård ton och så mycket peka finger att jag blivit både mörkrädd och ledsen.

"AVSTÅÅÅÅÅND"

Vi har alla mått piss, varit oroliga, sjuka och sett döden på nära håll. 

Och i alla fall jag, har varit så otroligt orolig för att göra minsta fel och bli uthängd, utskälld och hatad. 

Det räckte med att gå en promenad så skrek nån galen pensionär "AVSTÅÅÅÅÅÅÅND" trots att vi var tio meter ifrån varandra och dom enda två levande varelserna på Södermälarstrand förutom tre måsar. 

Fan den som gjorde något annat än att isbada och skryta om det på Instagram.

Det har ju till och med varit skamfullt att bli sjuk, att drabbas av covid. För den som gjort det, kunde ju inte levt rätt. Skyll dig själv var känslan litegrann när jag själv blev sjuk i november.

Väldigt mycket värre

Som tur är kommer coronaskammen utrota sig själv i takt med att pandemin går över. Sköt dig själv och skit i andra hade annars varit ett perfekt livsmotto att ta till sig.

För är det något jag lärt mig under pandemin är att det inte blev bättre av att vi klagade på varandra – det blev bara väldigt mycket värre.

Relaterat
Nej, du ska fortfarande inte få en andra chans Paolo Roberto
"Paolo Roberto vill bli förlåten och få en andra chans. Men nej tack. Det är uppenbart att Paolo Roberto inte förstått något alls, och att hans kvinnosyn är precis lika äcklig som förut", skriver Nyheter24:s Alma Yttergren.
Regeringen, stäng Systembolaget nu
Krogarna är stängda för att vi inte ska vara fulla. Samtidigt slår Systembolaget försäljningsrekord. Men om alkohol innebär en stor risk för smittspridning borde väl Systemet vara stängt för länge sen?
Vad gör killarna? Bryr de sig?
Jag blev ledsen, arg och berörd av #textmewhenyougethome. Sen slog det mig att den inte spelar någon roll. Ingen kille bryr sig om en hashtag. Och ingen kille verkar vara beredd att göra något åt att jag är rädd varje gång jag går hem själv.
Senaste nytt

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

Äldre man drunknade vid campingplats

En man i 75-årsåldern drunknade i Stor-Åskasjön nordväst om Örnsköldsvik, natten mot lördag.

Expertpanel i USA backar Alzheimermedicin

1 timme sedan
En expertpanel anlitad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att en senare studie av en ny alzheimermedicin visar på klinisk nytta.

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

1 timme sedan
De fyra barn som i över en månad har varit försvunna i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

2 timmar sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen under förra året

2 timmar sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.