- Foto: Aretha Bergdahl/Fredrik Sandberg/TT

Sköt dig själv och skit i andra

Pandemin har präglats av att klaga på hur dåliga alla andra är. Nyheter24:s Alma Yttergren är trött på coronaskam och hoppas vi kan slippa allt gnäll nu när vi ska börja leva igen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tidigt förra våren drog corona in över Sverige och med det kom fruktansvärda dödstal, utarbetad vårdpersonal och en ifrågasatt strategi där Anders Tegnell pendlade mellan hjälte och hatobjekt. 

Men pandemin fick även alla gnälliga typer att leva upp som aldrig förr. Pekpinnarna flög högt och lågt. Plötsligt hade alla rätt att fördöma och skuldbelägga. 

Jag tycker det är så sjukt att fokus blev att klaga på andra. Det har varit så hård ton och så mycket peka finger att jag blivit både mörkrädd och ledsen.

"AVSTÅÅÅÅÅND"

Vi har alla mått piss, varit oroliga, sjuka och sett döden på nära håll. 

Och i alla fall jag, har varit så otroligt orolig för att göra minsta fel och bli uthängd, utskälld och hatad. 

Det räckte med att gå en promenad så skrek nån galen pensionär "AVSTÅÅÅÅÅÅÅND" trots att vi var tio meter ifrån varandra och dom enda två levande varelserna på Södermälarstrand förutom tre måsar. 

Fan den som gjorde något annat än att isbada och skryta om det på Instagram.

Det har ju till och med varit skamfullt att bli sjuk, att drabbas av covid. För den som gjort det, kunde ju inte levt rätt. Skyll dig själv var känslan litegrann när jag själv blev sjuk i november.

Väldigt mycket värre

Som tur är kommer coronaskammen utrota sig själv i takt med att pandemin går över. Sköt dig själv och skit i andra hade annars varit ett perfekt livsmotto att ta till sig.

För är det något jag lärt mig under pandemin är att det inte blev bättre av att vi klagade på varandra – det blev bara väldigt mycket värre.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.