Nyheter24:s Alma Yttergren tycker alla gravida borde vaccinera sig.
Nyheter24:s Alma Yttergren tycker alla gravida borde vaccinera sig. - Foto: Aretha Bergdahl/Christine Olsson/TT

"Ovaccinerade gravida har en plats i mitt privata helvete"

KRÖNIKA. När jag föder mitt första barn hoppas jag att inga ovaccinerade pappor släpps in på BB. Åt mammorna är det ju tyvärr inget att göra, skriver Nyheter24:s Alma Yttergren.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår släpptes nästan alla restriktioner och jag var inte sen att jubla. Äntligen kan livet vara som vanligt igen – trots att den lilla skaran som vägrar vaccinera sig har varit nära att paja livet för oss andra. 

Nu råkar jag vara gravid och hatar att dansa nykter, annars hade jag stått på huvudet på dansgolvet på Trädgården den 1 oktober. 

Men mitt i alla glädje finns en rejäl svärta. Något som gör mig väldigt illa till mods.

Så jävla rädd

Och det är är alla blivande mammor som vägrar vaccinera sig. I min direkta närhet vet jag tre gravida tjejer som inte tagit sina sprutor och det gör mig så jävla rädd.

För om runt 80 dagar ska jag till BB, och då riskerar min bebis, jag och min kille att få covid på grund av ren och skär idioti. 

Jag har noll, verkligen noll, förståelse för de som struntar i att vaccinera sig utan medicinska skäl. Och för de som inte vaccinerar sig och sedan kräver vård har jag en särskilt liten plats i mitt privata helvete. Inte bara för att de tar plats och kostar pengar – utan för risken de utsätter vårdpersonalen för.

Är du gravid är du i kontakt med vården otroligt många gånger. Det är ett gäng barnmorskebesök, och sedan ska ju bebisen ut också. Och då är det i de allra flesta fall ett sjukhus som gäller.

Vem ska ta smällen?

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att nyfödda barn drabbas allvarligt av covid-19 väldigt liten, men den finns. Och den finns för föräldrarna. 

Alla i Sverige ska givetsvis ha rätt till vård, men frågan är till vilket pris? Och vilka som ska få ta smällen? 

När jag föder mitt första barn så hoppas jag att inga ovaccinerade pappor är välkomna på BB. Åt mammorna är det ju tyvärr inget att göra åt, men jag lider med all vårdpersonal som ska tvingas hand om dem. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

2 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.