James Bond.
Varför är det egentligen så jävla viktigt att ha sett filmerna där snubbar skjuter, har sex och brölar?, skriver krönikören. - Foto: Stella Pictures.

Var är brudarna? Jag skiter i snubbar som gör coola grejer

I takt med att vi rullar ut röda mattan bör vi rulla ut en hel del annat. Varför är det egentligen så jävla viktigt att ha sett filmerna där snubbar skjuter, har sex och brölar? Ja, jag menar din favoritfilm, skriver Nyheter24:s Hanna Lindqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan hade "No time to die" premiär. James Bond innebär självklart röda mattan, galaklädda kändisar som trängs på Kungsgatan – och hyllning efter hyllning.

Inget jag motsätter mig, gör vad ni vill. Jag förstår att James Bond är en bra film, och den förtjänar säkert lovorden. Men jag är trött på att det på något sätt skyddar den här typen av filmer från all eventuell kritik. Det slängs med ord som "mästerverk", "klassiker", och "kultfilm" och helt plötsligt hamnar den i en helig graal.

I takt med att vi rullar ut röda mattan bör vi rulla ut en hel del annat. Varför är det egentligen så jävla viktigt att ha sett filmerna där snubbar skjuter, har sex och brölar? Ja, jag menar din favoritfilm.

I graalen skvalpar alla de här filmerna som man MÅSTE ha sett. Som Sagan om ringen, Fight Club och så vidare. Alltså alla filmer som det läggs pengar på.

Och innan ni gnäller om ATT DET VISST ÄR KVINNOR MED på den här gamla kultlistan, så vill jag bara fråga:

Har du fått skit för att du inte sett Bridget Jones? Den ses nämligen som en klassiker.

Har du vid flera tillfällen hört någon säga: HAR DU INTE SETT (släng in valfri kultfilm där en kvinna har huvudrollen)?

Notering: I filmer där kvinnor tar plats, får de göra det sida vid sida med en man, som är den som alla refererar till ändå, exempelvis Hannibal.

Sluta upp med att bete er som att de här klassikerna är skyddade bara för att de är "så sjukt bra". Nu har de varit sjukt bra cirka för alltid, dags att pick them apart. Eller snarare lägga samma budget och krut på filmer med kvinnliga huvudroller.

Jag förstår att vi är hjärntvättade och filmerna konsumeras av fler om det finns en stor manlig huvudroll, annars är den ve och fasa en tjejfilm. Men vi måste börja någonstans.

Jag vill se den röda mattan rullas ut och ta över alla sociala medier med något annat än en man med problem på framsidan.

Och nej, jag har inte sett James Bond.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!