Nyheter24:s chefredaktör skriver om politikernas frånvaro i debatten om polisens våld mot supportrarna.
Nyheter24:s chefredaktör skriver om politikernas frånvaro i debatten om polisens våld mot supportrarna. - Foto: TT/Sigge Lindblad

Varför vägrar ni svara på frågor, Mikael Damberg och polisen?

Polisen och ansvariga politiker vägrar svara på frågor, det är en skandal i vår så kallade demokrati. Det skriver Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson i en krönika.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns ett stort problem med att både polisen och ansvariga politiker som inrikesminister Mikael Damberg ständigt och jämt vägrar ge intervjuer till media när det handlar om hur supportrar hanteras. 

Oavsett vad som hänt, händer och kommer att hända så finns det ett stort demokratiskt problem att våra folkvalda och polisen ständigt duckar frågor när folket söker svar.

Journalistiken måste få möjligheten att kunna ställa kritiska frågor helt enkelt. Att svara på frågor via mejl duger givetvis inte. Inte heller kalla till pressträffar och stå och basunera ut lögner som polisens Stefan Hector gjorde nyligen.

Att vi också har en polismyndighet som fler och fler blir rädda för är givetvis inte heller bra. Att fler och fler "vanliga besökare" drabbas går inte att blunda för. 

Senast under helgen efter derbyt så kan ni se i filmen ovan hur polisen misshandlar en ung tjej i rulltrappan och använder pepparspray. Hennes vittnesmål och andra finns också med i artikeln.

Polisen finns till för att skydda medborgarna och stävja brott. Därför är det högst problematiskt när man gång på gång också ser hur polisen systematiskt fäller upp sina nackskydd för att skydda polisnumret på hjälmen, som ska hjälpa till att identifiera vem som har gjort vad.

Om vi inte inom kort får se en ändring i polisens sätt att kommentera och hantera denna brinnande fråga är jag rädd för att det kommer bli mycket värre. Och polisen kommer ta i ännu hårdare.

Därför tycker jag att det inte räcker med att Sveriges inrikesminister Mikael Damberg som också hävdar att han är AIK-supporter ständigt duckar dessa komplexa frågor. Han måste kunna svara på frågor. 

Han har power nog att sätta ner foten och säga att vi nu har nått en gräns, och att vi måste sätta oss ner och samtala vid ett runt bord om hur vi vill ha det framåt.

Annars är jag rädd för att vi inte är långt ifrån en våldsupptrappning där ingen sida backar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

2 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

2 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.