I dag står märket mitt i ett teknikskifte – men försöker behålla sin själ intakt.
Från Bologna till världsscenen
Maserati grundades 1914 av bröderna Alfieri, Ettore och Ernesto Maserati i Bologna. Med bakgrund inom racing och teknik dröjde det inte länge innan deras bilar skördade framgångar, bland annat i Targa Florio och Indianapolis 500.
Efter andra världskriget skiftade Maserati fokus från tävlingsbilar till eleganta GT-modeller. Bilar som A6 och 3500 GT satte tonen för vad Maserati skulle komma att stå för: sofistikerad italiensk stil med en sportig själ.
Turbulens – men passionen består
Ekonomiska svårigheter präglade 1970- och 80-talet. Ägarskapet skiftade mellan Citroën, Alejandro de Tomaso och Fiat, men det emotionella tilltalet förblev kärnan. I början av 2000-talet blev Maserati systermärke till Ferrari, vilket ledde till ny glans med modeller som 3200 GT, Quattroporte V och MC12
I dag tillhör Maserati Stellantis-koncernen och siktar på att bli helt eldrivna till 2028. Märkets elbilar säljs under namnet Folgore, blixt på italienska, och inkluderar Grecale, GranTurismo och GranCabrio.
Designen har förblivit central. Batterierna är integrerade utan att förstöra proportionerna, vilket särskilt märks i GranTurismo Folgore. Intrycket är elegant, inte kompromissat.
Tystnad som talar
Bakom ratten på en eldriven Maserati råder stillhet, men det är en kontrollerad och genomtänkt tystnad. Ett artificiellt motorljud ersätter brölet från gamla V8:or.
Folgore-versionerna bjuder på brutal kraft, över 750 hästkrafter och 1 350 newtonmeter, men alltid med finess. GranCabrio Folgore erbjuder dessutom en av marknadens få eldrivna cabbar i lyxsegmentet.
Maserati säljer också känslan av exklusivitet. Där Porsche bygger tusentals eldrivna Macan, är varje Folgore en sällsynt syn. Men trots att elbilarna imponerar, går det inte att ignorera charmen hos förbränningsmotorn.
Vid avslutningen i GranCabrio Trofeo, bensinversionen, väcks något djupt. Doften, ljudet, det råa vrålet. Inget artificiellt ljud i världen kan riktigt mäta sig. Men Maserati visar att de, till skillnad från många andra, kan förena dåtidens själ med framtidens teknik, utan att tappa sin identitet.