Bild på justitieminister Morgan Johansson. Genrebild på Sveriges lagbok.
Regeringen går vidare med förslaget om att införa kronvittnen i Sverige trots Lagrådets avrådan. - Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Valet 2022: Vilka partier vill införa kronvittnen – och inte?

Regeringen väljer att gå vidare med förslaget, som presenterades 28 januari 2022, om att införa ett kronvittnessystem. Detta trots att Lagrådet avråder från att sätta ett sådant system i verket. Så här tycker resten av partierna om förslaget.


Förslaget om att införa ett kronvittnessystem är en del av regeringens åtgärdsprogram för gängkriminalitet

Vad är ett kronvittne?

Förslaget innebär att en brottsmisstänkt skulle kunna få lägre straff om denne bidrar med information som hjälper polisen att utreda andra brott om förslaget. Målet är att förslaget ska bryta tystnadskulturen och få fler att våga vittna. 

Lagrådet har invändningar mot förslaget, och trots att de för knappt tre veckor sen avrådde från att tillämpa ett kronvittnessystem har regeringen nu valt att gå vidare med förslaget, rapporterar Ekot.

Lagrådet är negativa till förslaget, men vad tycker riksdagspartierna? Det har Nyheter24 tagit reda på!

Vad tycker Socialdemokraterna om kronvittnen?

Förslaget om att utreda ett system med kronvittnen är del av den socialdemokratiska regeringens 34-punktsprogram för att åtgärda gängkriminalitet. Socialdemokraterna är alltså för att införa ett system med kronvittnen.

Vad tycker Moderaterna om kronvittnen?

Moderaterna är för att införa ett system med kronvittnen. I en debattartikel skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Johan Forsell att de tidigare har föreslagit en rad brottsförebyggande förslag. 

På sin hemsida skriver Moderaterna att de vill “införa, och inte enbart förutsättningslöst utreda, ett kronvittnessystem”.

Vad tycker Sverigedemokraterna om kronvittnen?

Sverigedemokraterna är positiva till regeringens förslag om att införa ett system med kronvittnen, men är kritiska till att det inte har kommit tidigare. Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, skriver på Twitter att utvecklingen “går för långsamt”.

Vad tycker Vänsterpartiet om kronvittnen?

Vänsterpartiet är negativa till förslaget om att införa ett kronvittnessystem, de är också kritiska till att regeringen väljer att gå vidare med förslaget trots Lagrådets avrådan, det skriver partiets rättspolitiska talesperson, Linda Snecker på Twitter.

Vad tycker Centerpartiet om kronvittnen?

Centerpartiet är positiva till regeringens åtgärdsprogram för gängkriminaliteten men har ännu inte tagit ställning just till förslaget om att införa ett kronvittnessystem.

Johan Hedin, riksdagsledamot och Centerpartiets rättspolitiska talesperson, skriver i mejl till Nyheter24:

Ett kronvittnessystem är en del av 34-punktsprogrammet mot gängvåldet. Ett program som Centerpartiet ställer sig bakom och som innehåller många viktiga pusselbitar i kampen mot framförallt den allvarliga våldsbrottslighet som plågar vårt land. 

Nu får vi se vad regeringen lägger på riksdagens bord och vi tar ställning till lagförslaget då.”

Vad tycker Kristdemokraterna om kronvittnen?

Även Kristdemokraterna vill införa ett system med kronvittnen. I ett tal, i samband med Almedalsveckan, den 4 juli 2021 säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att partiet föreslår ett flertal lagar för att förebygga brottsligheten, bland annat säger hon:

– Att vi inför ett system med kronvittnen för att vända gängmedlemmarna mot varandra.

Vad tycker Miljöpartiet om kronvittnen?

Miljöpartiet har tidigare varit skeptiska till att införa ett kronvittnessystem men skriver nu på sin hemsida att de vill stoppa gängkriminaliteten och klara upp fler brott med kronvittnen så att de som vittnar mot andra kriminella i vissa fall kan få lindrigare straff.”

Vad tycker Liberalerna om kronvittnen?

Liberalerna vill införa ett system med kronvittnen, något de har föreslagit tidigare. Riksdagsledamot Johan Pehrson riktar kritik mot regeringen för att det ska ha tagit för lång tid att komma med förslaget på Twitter.

/
Relaterat
Senaste nytt

Två personer knivskadade i västra Stockholm

Tajt valresultat väntas i Slovakien

Ska Slovakien fortsätta att stödja Ukraina – eller blir det en mer Putinvänlig regim som tar över efter lördagens parlamentsval?

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"Två olyckor, Araby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Kalmar rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil och motocykel i olycka, Kalmar.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Stockholm rapporterar om mord / dråp

1 timme sedan
"Två personer knivskadades utomhus i Flysta.", skriver polisen på sin hemsida.

Österåker: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Fordonsförare i Åkersberga misstänks för drograttfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.