Vad innebär det att rösta blankt i valet 2022?
Vad innebär det att rösta blankt i valet 2022? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Valet 2022: Det händer om du väljer att rösta blankt

Valet 2022 ligger runt hörnet. Medan vissa vet precis vilket parti som kommer att få deras röst, är det andra som istället väljer att rösta blankt. Men vad betyder egentligen en blankröst, och vad skiljer det beslutet från att inte rösta alls?


Söndagen den 11 september 2022 är det dags för riksdagsval i Sverige. Det svenska folket får alltså chansen att vara med och påverka vilka partier som ska leda landet under den kommande mandatperioden.

Medan vissa vet precis vilket parti som ska få deras röst väljer andra att rösta blankt. Men innebär egentligen en blank röst, och vad är skillnaden mellan att rösta blankt och att inte rösta alls? Nyheter24 reder ut allt.

Här kan du läsa mer om hur du röstar i valet 2022.

Vad innebär det att rösta blankt?

Om du röstar blankt lämnar du din valsedel tom, vilket enligt Valmyndigheten gör att den ogiltigförklaras och därmed kommer du inte att påverka hur mandaten fördelas mellan de olika partierna. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skillnaden: Rösta blankt eller inte rösta alls?

Om du röstar blankt kommer Valmyndigheten och landets länsstyrelser att inkludera denna när man gör en slutlig sammanställning över antalet blankröster.

På så vis framgår det att du röstat, men att du av något skäl – till exempel missnöje eller obeslutsamhet – valt att inte stödja något av partierna. 

Om du inte röstar alls är detta inte lika tydligt, utan sänker endast det nationella valdeltagandet.

Vad händer om många väljer att rösta blankt?

Om antalet blanka röster ökar i ett val bör samhället reagera, enligt statsvetaren Andrea Spehar. Till Veckorevyn säger hon att ett stort antal blanka röster kan påverka en demokrati negativt:

– Det pekar på att folket har tappat sitt förtroende för politikerna och röstar i protest.

Enligt Spehar grundas färre av besluten som fattas i folkets vilja, ju fler som röstar blankt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta blankt i valet 2022?
Tack för din röst!