Lördag 21 Maj
Stockholm

Valet 2022: Så här röstar du i Sveriges riksdagsval

Valet 2022 närmar sig. Men hur gör man när det är dags att rösta?
Valet 2022 närmar sig. Men hur gör man när det är dags att rösta?. Foto: Hanna Franzén/TT

I år är det återigen valår. Men om man är förstagångsväljare, har flyttat utomlands eller av något annat skäl inte röstat tidigare är det inte alltid helt givet hur det hela går till. Nyheter24 förklarar hur du kan gå tillväga för att rösta i valet 2022.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Riksdagsvalet 2022 närmar sig med stormsteg och miljontals svenskar ska göra sina röster hörda i frågan om vilka som ska leda Sverige. 

I samband med detta röstar man också för vilket parti man vill ska styra i den region och kommun som man är folkbokförd i. 

Men vem är egentligen berättigad till att rösta, hur går det till i vallokalen och kan man förtidsrösta eller rösta utanför Sveriges gränser? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta inför valet 2022.

Vilket datum är valet 2022?

Valdagen infaller den 11 september 2022, vilket i vanlig ordning är en söndag. 

Vem får rösta i riksdagsvalet 2022?

Alla svenska medborgare som fyllt 18 år vid valdagen den 11 september 2022 och som är folkbokförda i Sverige får rösta i riksdagsvalet såväl som i valen för kommun- och regionfullmäktige.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Om man inte är svensk medborgare kan man endast rösta i kommun- och regionvalen. Men detta förutsätter att du:

  • Fyllt 18 år senast den 11 september 2022.
  • Är folkbokförd i kommunen och regionen.
  • Är medborgare i något av EU:s medlemsländer eller i Norge eller Island eller
  • Är medborgare i övrigt land och har varit folkbokförd i Sverige under tre år i följd innan valdagen den 11 september 2022. 

Läs mer om din rösträtt här.

Hur och när får man sitt röstkort inför valet 2022?

För att rösta behöver du ett så kallat röstkort, som visar exakt vilka val (riksdagen, regionen och kommunen) som du är berättigad att rösta i, samt vilken vallokal du ska rösta i.

Röstkortet skickas till din folkbörda adress 18 dagar innan valdagen. Du kan med fördel ta med röstkortet till vallokalen om du röstar den 11 september. Om du ska förtidsrösta måste du ha ditt röstkort. 

Läs mer om ditt röstkort här.

Röstkort från EU-valet 2014. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur förtidsröstar man i valet 2022?

Redan 18 dagar innan valdagen, alltså i slutet av augusti 2022, är det möjligt att förtidsrösta. Detta görs i särskilda lokaler som finns i för respektive kommun.

För att förtidsrösta behöver du ta med både din legitimation och ditt röstkort. Om du saknar legitimation kan någon annan person, med giltig id-handling, intyga din identitet. Läs mer här.

Hur går det till i vallokalen när man röstar?

Om du ska rösta i vallokalen bör du ha med dig en giltig id-handling.

I vallokalen kommer du att mötas av tre olika sorters valsedlar: en gul som används för riksdagsvalet, en vit som används för kommunalvalet och en blå som används för regionvalet. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Om du är berättigad att rösta i samtliga val tar du alltså tre valsedlar märkta med det eller de partier du vill lägga din röst på i de olika valen. 

Därefter tar du tre valkuvert och går till en så kallad valskärm där du i lugn och ro kan kryssa i namnet på någon av politikerna på valsedeln innan du stoppar ner valsedlarna i varsitt kuvert. Om du inte vill personrösta kan du stoppa ned valsedlarna i kuverten direkt. 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Slutligen överlämnar du kuverten till röstmottagaren och uppvisar din legitimation. 

Hur röstar man i valet 2022 om man bor utomlands?

Foto: Anders Wiklund/TT

Om du är svensk medborgare men bor utomlands kan du ändå rösta: antingen via svenska ambassaden och konsulatet där du befinner dig eller via brev. Läs mer om hur du gör och vad du behöver för att rösta här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela