Alireza Akhondi.
Bilden till höger är en genrebild. - Foto: Pressbild/Centerpartiet och Anders Wiklund/TT

C-toppen Alireza Akhondi stäms av Mercedes-Benz – krävs på 50 000

I slutet på förra året lämnade Alireza Akhondi (C) in sin leasade bil hos Mercedes-Benz Finans Sverige AB. Men företaget hävdar att politikern inte har betalat för överkörda mil och skador på fordonet. Ett ärende som ledde till en tredskodom, vilket Akhondi menar på att han inte haft någon kännedom om.


Det har uppstått en tvist mellan Alireza Akhondi, som sitter som riksdagsledamot för Centerpartiet, och bilföretaget Mercedes-Benz Finans Sverige AB.

Enligt dokument som Nyheter24 tagit del av har företaget stämt politikern, då de hävdar att han inte betalat för överkörda mil och skador på fordonet som han leasade från år 2018 till den 28 december år 2021.

Stämningen resulterade i en så kallad tredskodom, en dom som innebär att den svarande inte inlämnat ett skriftligt svaromål eller inställt sig vid en förberedelseförhandling.

"Alireza Akhondi har förelagts att komma in med skriftligt svaromål och underrättats om att tredskodom kan komma att meddelas om svaromål inte kommer in. Alireza Akhondi har inte hörts av", går det att läsa i domen.

I den framgår det vidare att betalning för skador som uppgår till 29 715 kronor, överkilometer om 7 235 kronor och en utebliven avgift på cirka 1 500 kronor inte har kommit in. Totalt rör det sig om 40 259 kronor. Utöver det ska Akhondi, enligt domen, ersätta företagets rättegångskostnader om 10 800 kronor.

Alireza Akhondi: Fick inte veta något innan domen

När Nyheter24 når Alireza Akhondi menar han dock på att han blivit orättvist behandlad – och att informationen om tredskodomen inte nått honom. I november 2021 kontaktade Akhondi bilföretaget för att återlämna sin leasade bil, och blev hänvisad till att ta sig till Mercedes-Benz i Danderyd och lämna in bilen och bilnyckeln.

Men bilen gick inte igenom besiktningen då det, enligt Akhondi själv, var ett stenskott på vindrutan. Alireza Akhondi hävdade då att i och med att han hade en månad kvar av leasingtiden att skadan kunde gå på försäkringen i stället.

Men då får han svaret från företaget att bilen redan var såld till någon annan. När Alireza ber om att få gå halva vägen var, bland annat skriftligen, menar han på att han fick ett blankt nej.

Akhondi tyckte då att företaget skulle kunna väcka en civilrättslig process, så att ärendet istället skulle hamna på domstolens bord. Några månader senare fick Akhondi hem en stämningsansökan som han skrev under och skickade in, enligt egen utsago.

Men efter det menar politikern att han inte har hört något – fram tills beskedet om tredskodomen.

"Det är väldigt mycket extrajobb för absolut ingenting"

Domen kunde överklagas fram till den 13 juli 2022, och Alireza Akhondi har skickat in begäran om återkallelse av tredskodomen. 

– Det är väldigt mycket extrajobb för absolut ingenting. Det här handlar inte om att jag inte har pengar och kan betala, men jag tycker att de har varit orättvisa mot mig. Det är jobbigt, man vill ju inte vara i tvist med någon, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det här är en civilrättslig process, vi är oense. Det är bra att det finns en opartisk part som hjälper oss att komma överens.

Bilföretaget återkallar sin talan

I mitten på december 2022 meddelade Attunda tingsrätt att Mercedes-Benz Finans Sverige AB återkallat sin talan, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av. Det innebär att tredskodomen, som meddelades i juni samma år, undanröjs och målet avskrivs.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!