Moderaterna vill legalisera surrogatmoderskap
Moderaterna vill legalisera surrogatmoderskap - Foto: Allison Joyce/Linn Malmén/TT

Moderaterna: Legalisera surrogatmoderskap i Sverige

Surrogatmoderskap är idag olagligt i Sverige, men det önskar Moderaterna ändra på. I den nya kampanjen framträder bland annat Filippa Reinfeldt i egenskap av partiets HBTQ-talesperson.


"För allas rätt att bli föräldrar", inleds pressmeddelandet från Öppna Moderaterna som skickas ut under tisdagen. 

I det förkunnar sidoorganisationen att man, ihop med Moderaterna och de andra sidoorganisationerna, Moderata ungdomsförbundet och Moderata kvinnorna, vill legalisera altruistiskt surrogatmoderskap i Sverige.

I nuläget menar man att de familjer som väljer att skaffa barn genom surrogatmoderskap ofta vänder sig utomlands, och därmed riskerar att försätta både sig själva och barnet i en rättsosäker situation. 

Moderaterna vill göra det tryggare att använda sig av surrogatmoder utomlands

För att förhindra detta vill man legalisera surrogatmoderskapet på hemmaplan, föregått av en omsorgsfull lämplighetsprövning, som vid adoption. 

"Moderaterna vill också att lagstiftningen ses över för att skapa en mer rättssäker och trygg situation för de som väljer att skaffa barn genom surrogatmoderskap utomlands", skriver man i pressmeddelandet.

Med i kampanjen är bland annat Filippa Reinfeldt i egenskap av Moderaternas HBTQ-talesperson.

Förslaget har kritiserats

Moderaterna har drivit frågan om att legalisera surrogatmoderskap under flera års tid. 

År 2019 skickade Carl-Oskar Bohlin, Cecilie Tenfjord Toftby, Lars Beckman, David Josefsson och Maria Stockhaus, samtliga tjänstgörande riksdagsledamöter för Moderaterna, in en motion till familjerätten om samma fråga.

Men de får inte medhåll från alla håll. I en artikel i QX från maj i år skriver HBT-Socialdemokraterna ett svar till Öppna Moderaternas förslag om det legaliserade surrogatmoderskapet – men bedömer att riskerna med en sådan lagändring är för stora.

"Risken med surrogatmödrarskap är att barnets rättigheter och mänskliga värdighet bortses från när barnet blir en produkt som kan köpas eller säljas", skriver HBT-Socialdemokraterna i QX.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!