Villa Loviseberg kostade 59 miljoner kronor.
Villa Loviseberg kostade 59 miljoner kronor. - Foto: Anders Wiklund/TT

Statsministern ska bo i hemlig lyxvilla – kostade 59 miljoner

Statliga fastighetsverket gjorde ett anmärkningsvärt inköp, för hela 59 miljoner kronor, förra hösten: Villa Loviseberg i Solna. Prislappen? Den landade på 59 miljoner kronor – och tanken är att huset ska användas som tillfällig statsministerbostad, rapporterar Kvartal.


Det hör inte till vanligheten att Statens fastighetsverk köper privata villor, men så var fallet i höstas då man köpte Villa Loviseberg i Solna – en av de dyraste husen som såldes i Sverige under förra året.

Faktum är att Statens fastighetsverk behövde ett särskilt tillstånd för regeringen för att köpa villan, rapporterar Kvartal.

Villa Loviseberg ska användas av statsministern

Till en början var det oklart vilka hyresgäster som skulle bo i Villa Loviseberg. Däremot stod det klart att huset skulle användas som "evakueringsbostad".

Nu avslöjar Kvartal att Villa Loviseberg sannolikt kommer att användas av Sveriges statsministern när kvarteret Lejonet, där statsministerbostaden Sagerska palatset är beläget, renoveras.

Villa Loviseberg. Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi köpte Villa Loviseberg för att ha beredskap för en evakueringskedja i samband med renoveringen av kvarteret Lejonet, där Sagerska ligger. Vi måste ligga i framkant, man kan inte skaffa en ersättningsbostad när det är dags för flytt, uppger en källa till Kvartal.

Pengarna för inköpet kommer, enligt tidningen, från låneramen för renoveringen ifråga.

Sagerska palatset ska renoveras 2024

Renoveringen av kvarteret Lejonet, där även utrikesdepartementet ingår, väntas dock inte påbörjas förrän under våren 2024.

Direktören för Statens fastighetsverk, Peter Wallin, säger till Kvartal att han varken kan bekräfta eller dementera uppgifterna. Detta eftersom det inte finns något formellt beslut från Regeringskansliet. 

Han uppger emellertid att renoveringen kan sträcka sig över "flera år".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!