Mikail Yüksel är partiledare för det omtalade partiet Nyans
Mikail Yüksel är partiledare för det omtalade partiet Nyans - Foto: Johan Nilsson/TT

Partiet Nyans går starkt lokalt – lockar muslimska väljare från S

Partiet Nyans kommer på tal vid upprepade tillfällen under den nervkittlande valspurten. De går till val som "Sveriges enda Turkietvänliga" parti, och nu ser de ut att ha lockat över muslimska väljare från Socialdemokraterna.


Under valrörelsen har partiet Nyans kampanjat hårt i socialt utsatta områden, i hopp om att locka muslimska väljare. 

Nyans går till val med en önskan att erkänna muslimer och afrosvenskar som nationella minoritetsgrupper. Man vill även förbjuda teckningar av profeten Mohammed och lagstiftning mot slöjor.

I somras skapade partiet Nyans rubriker när partiledare Mikail Yüksel berättade att en av frågorna som partiet kommer driva hårt, om de tar sig in i riksdagen, är den att ändra på Sveriges helgdagar – så att olika religiösa grupper kan få betald ledighet.

“Partiet Nyans vill se över Sveriges helgdagar. Även muslimer och andra religiösa grupper (bland annat ortodoxa) har rätt att fira sina högtider med betald ledighet. Vi kommer driva den här frågan hårt när vi väl sitter i riksdagen", skrev Yüksel på Twitter i juli.

Partiet Nyans går starkt under valspurten

Under SVT:s vakbevakning står det klart att Nyans går starkt lokalt och kan ha tagit röster från Socialdemokraterna. Exakt hur många det i sådant fall rör sig om är oklart.

– Det är svårt att bedöma exakt hur stora volymer röster det handlar om, säger Henrik Ekengren Oscarsson i direktsändningen och fortsätter:

– Det kan absolut vara tappade röster från Magdalena Andersson.

Bakgrund: Partiet Nyans

Partiet Nyans startades 2019, inför valet 2022, av partiledaren Mikail Yüksel från Göteborg. 

Nyans skapades bland annat med målbilderna att islamofobi ska få en egen brottsrubricering, samt att muslimer ska få en minoritetsställning i grundlagen – och riktar sig till invandrare. Inför valet har de kampanjerat som ”Sveriges enda Turkietvänliga parti”.

Partiledare Mikail Yüksel var tidigare medlem i Centerpartiet, men tvingades lämna partiet 2018 med anledning av hans samröre med den ultranationalistiska och högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. 

– Att jag behandlades så av Centern var absurt. Det handlade egentligen om att jag upplevdes som ett hot av personer som stod nära partiledaren, sa han då till Dagens Nyheter, och menade att han varit öppen om sin relation till den turkiska organisationen.

Nyans kritiseras av bägge blocken

Partiet Nyans har mött kritik från både höger- och vänsterblocket.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har sagt till Sveriges Radio att de använder sig av en skrämseltaktik för att vinna röster. Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson har tidigare sagt att Nyans inte är att lita på och hävdar att ägnar sig åt en "hetskampanj".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!