Torsdag 1 Dec
Stockholm

Tre ledmöter från högersidan kan ha gått emot partilinjen: "Övertygad"

Tre ledamöter från den högra sidan kan ha röstat mot partilinjen.
Tre ledamöter från den högra sidan kan ha röstat mot partilinjen. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Christine Olsson / TT

Julia Kronlid fick 173 av riksdagsledamöternas röster. Detta kan innebära att tre ledamöter från den högra sidan, vilka har 176 mandat, frångick partilinjen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På måndagen stod det klart att Andreas Norlén får fortsatt förtroende som riksdagens talman.

– Jag vill framföra att jag är ödmjukt tacksam över det fortsatta förtroendet att få vara riksdagens talman, sade han under en pressträff, och meddelade att han kommer att samtala med Ulf Kristersson (M) på onsdagen angående sonderingsuppdraget.

Vice talman blev socialdemokraternas Kenneth G Forslund – och nu återstår striden om andre vice talman. Till den posten är Janine Alm Ericson (MP) och Julia Kronlid (SD) nominerade, och det såg ut som att Kronlid skulle bli den som röstades fram.

Tre ledamöter från högersidan kan ha brutit partilinjen

Men när valet väl ägde rum, vid lunchtid, fick ingen av kandidaterna majoritet.

Julia Kronlid fick 173 röster, Janine Alm Ericson fick 49 röster och 126 ledamöter har röstat blankt. En ledamot från Socialdemokraterna saknades. 

I och med att högerpartierna har 176 mandat i riksdagen går det att anta att minst tre personer inte röstat enligt partilinjen, och blickarna riktas nu mot Liberalerna. Partiet är det, på högersidan, som varit mest skeptiska till SD.

– Jag är helt övertygad om att liberalernas ledamöter har röstat för Julia Kronlid. Därför det är den överenskommelse vi har med de andra partierna. Vi har erfarna, rutinerade och ansvarstagande politiker i vår riksdagsgrupp. Så jag är helt övertygad om att de har röstat enligt överenskommelsen, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till Expressen.

Nu väntar en andra omröstning. Om inte heller den ger Julia Kronlid en majoritet kommer en tredje omröstning att hållas, där det i stället gäller att få flest röster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.