Tre ledamöter från den högra sidan kan ha röstat mot partilinjen.
Tre ledamöter från den högra sidan kan ha röstat mot partilinjen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Christine Olsson / TT

Tre ledmöter från högersidan kan ha gått emot partilinjen: "Övertygad"

Julia Kronlid fick 173 av riksdagsledamöternas röster. Detta kan innebära att tre ledamöter från den högra sidan, vilka har 176 mandat, frångick partilinjen.


På måndagen stod det klart att Andreas Norlén får fortsatt förtroende som riksdagens talman.

– Jag vill framföra att jag är ödmjukt tacksam över det fortsatta förtroendet att få vara riksdagens talman, sade han under en pressträff, och meddelade att han kommer att samtala med Ulf Kristersson (M) på onsdagen angående sonderingsuppdraget.

Vice talman blev socialdemokraternas Kenneth G Forslund – och nu återstår striden om andre vice talman. Till den posten är Janine Alm Ericson (MP) och Julia Kronlid (SD) nominerade, och det såg ut som att Kronlid skulle bli den som röstades fram.

Tre ledamöter från högersidan kan ha brutit partilinjen

Men när valet väl ägde rum, vid lunchtid, fick ingen av kandidaterna majoritet.

Julia Kronlid fick 173 röster, Janine Alm Ericson fick 49 röster och 126 ledamöter har röstat blankt. En ledamot från Socialdemokraterna saknades. 

I och med att högerpartierna har 176 mandat i riksdagen går det att anta att minst tre personer inte röstat enligt partilinjen, och blickarna riktas nu mot Liberalerna. Partiet är det, på högersidan, som varit mest skeptiska till SD.

– Jag är helt övertygad om att liberalernas ledamöter har röstat för Julia Kronlid. Därför det är den överenskommelse vi har med de andra partierna. Vi har erfarna, rutinerade och ansvarstagande politiker i vår riksdagsgrupp. Så jag är helt övertygad om att de har röstat enligt överenskommelsen, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till Expressen.

Nu väntar en andra omröstning. Om inte heller den ger Julia Kronlid en majoritet kommer en tredje omröstning att hållas, där det i stället gäller att få flest röster.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.