Romina Pourmokhtari (L)
Romina Pourmokhtari (L) - Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/TT

Allt om Romina Pourmokhtari: Föräldrar, ursprung och pojkvän

Romina Pourmokhtari är Sveriges nya klimat- och miljöminister, och Sveriges yngsta minister någonsin. Vill du veta mer om Romina, hennes föräldrar, partner och utbildning? Nyheter24 har samlat allt du vill veta.


Romina Pourmokhtaris ursprung och utbildning

Romina Pourmokhtari föddes den 12 november 1995 och är i skrivande stund 26 år gammal. Vid statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring utsågs hon till ny klimat- och miljöminister, vilket gör henne till Sveriges yngsta minister någonsin.

Pourmokhtari är född och uppvuxen i Sundbybergsorten Ör och har studerat statsvetenskap på Uppsala universitet. 

Hur var Romina Pourmoktharis uppväxt?

I en intervju med Aftonbladet har Romina Pourmokthari sagt att hon hade en "otroligt bra" uppväxt, med två jobbande föräldrar som såg till att hon skötte skolan och skjutsade henne till träningar.

Inför att Pourmokthari skulle börja gymnasiet flyttade familjen från förorten in till stan.

– Efter att vi haft vårt andra inbrott gav mina föräldrar upp och använde sina 28 år i bostadskön till en skitdyr hyresrätt innanför tullarna. Det var jätteintressant att hänga med ungdomar som inte var uppvuxna i förorten, säger Romina Pourmokthari i intervjun och fortsätter:

– Det är lite som Oskar Linnros sjunger, att man inte blir som de från stan. Det finns verkligen en skillnad i människosyn, verklighetsförankring och värderingar. 

Romina Pourmokhtaris föräldrar - pappan flydde Iran

Romina Pourmokhtaris pappa kom till Sverige från Iran som politisk flykting, och genom honom föddes hennes politiska intresse.

– Han har alltid orkat sitta och diskutera med mig hela dagarna. Hela min uppväxt präglades av debatterna med min pappa som jag nästan aldrig håller med men tycker väldigt mycket om, har hon sagt till det liberala nyhetsmagasinet Nu.

När Romina Pourmokhtari gästar Carina Bergfeldts talkshow berättar hon att hennes pappa avled för ett antal år sedan. 

Hur ser Romina Pourmokhtaris politiska bakgrund ut?

Romina Pourmokhtari har varit verksam som politisk tjänsteman i Liberalerna i tre års tid. Under den tiden har hon ansvarat för kulturfrågor i region Stockholm. 

År 2019 valdes Pourmokhtari till förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet – en post hon nu har avgått ifrån.

Vet man varför Romina Pourmokhtari avgick som LUF-ordförande? Läs här!

Romina Pourmokhtaris inkomst – hur mycket tjänar hon?

När Romina Pourmokhtari gästar Carina Bergfeldts talkshow nämner hon att Pourmokhtaris lön "femdubblats sedan hon blivit minister". Hur hög lön har en minister – och vad tjänar Romina Pourmokhtari?

Som statsråd tjänar man, sedan 1 januari 2022, 145 000 kronor i månaden. Det är samma månadslön som Romina Pourmokhtari också kommer ha som minister.

Vad tycker Romina Pourmokhtari om cannabis?

I Nyheter24:s valserie "Helt orimligt" ställs Pourmokhtari mot väggen i flera ämnen. Men vad tycker hon om legaliseringen av cannabis?

Här kan du läsa Romina Pourmokhtaris medverkan i Nyheter24:s Helt orimligt.

Romina Pourmokhtari har skrivit en bok

Pourmokhtari har författat boken "Chicken nuggets på krita" (2022). Så här lyder bokens beskrivning, enligt Adlibris:

"I Chicken nuggets på krita berättar Romina Pourmokhtari om uppväxten i Sundbyberg och om somrarna i Iran som format hennes värderingar och politiska engagemang. Det handlar om klasskillnader och bildningsresor, om sexism och rasism, om förort och utanförskap. Det är framförallt en berättelse om att forma sitt eget liv och om politikens möjligheter."

Har Romina Pourmokhtari någon pojkvän eller partner?

Romina Pourmokhtari är sedan fem veckor tillbaka sambo med en Fredrik Holwaster, född 1992. Han har en utbildning inom vård och omsorg, med inriktning fysioterapi.

Pourmokhtari har inte uttalat sig offentligt om sitt civilstånd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.