Här är allt folk vill veta om Daniel Bäckström (C).
Här är allt folk vill veta om Daniel Bäckström (C). - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allt om Daniel Bäckström (C) – kan ta över efter Annie Lööf

Daniel Bäckström (C) är ett av tre namn som valberedningen presenterat som kandidater att ta över efter Annie Lööfs avgång. Har Bäckström familj och vad är hans politiska bakgrund? Läs mer om Daniel Bäckström här!


Fyra dagar efter riksdagsvalet 11 september meddelade Annie Lööf (C) sin avgång. Den nya partiledaren kommer utses på en extrastämma den 2 februari 2023.  

Under måndagen meddelade även valberedningen vilka tre som kandiderar om att efterträda före detta C-ledaren.

Det kommer stå mellan riksdagsledamöterna Elisabeth Thand Ringqvist, 50, Muharrem Demirok, 46 och riksdagsledamoten Daniel Bäckström, 46, från Säffle som är en av tre nominerade som kan komma att ta över posten som partiledare för Centerpartiet.

Daniel Bäckström politiska karriär

Daniel Bäckström är riksdagsledamot sedan 2014. Bäckström är försvarspolitisk och landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Under gymnasietiden blev jag medlem och aktiv hemma i Tveta Centeravdelning. Jag har alltid sympatiserat med Centerpartiet och blev som barn tidigt engagerad genom att sätta upp egna valaffischer inför val. Jag växte upp i en bygd med många centersympatisörer och ett starkt engagemang för föreningsliv och bygdeutveckling, säger Daniel Bäckström i en intervju med Centerpartiet.

Daniel Bäckström är även engagerad inom EFS i Svenska kyrkan och har berättat öppet om uppväxten med söndagsskola och kristna läger skriver tidningen Dagen.

Har Daniel Bäckström familj?

Enligt uppgifter från Hitta bor Daniel Bäckström i en villa eller småhus i Säffle. Där bor han tillsammans med en 33-årig kvinna som heter Elin.

Vad har Daniel Bäckström för utbildning?

Bäckström har studerat statsvetenskap vid Karlstads universitet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.