Andreas Norlén (M) är Sveriges talman
Andreas Norlén (M) är Sveriges talman - Foto: Henrik Montgomery/Andreas Wiklund/TT

Talmannen Andreas Norlén: Allt om hans fru, barn och utbildning

Sedan 24 september 2018 har Andreas Norlén (M) varit talman för Sveriges riksdag. Vill du veta mer om Andreas Norlén, hans fru, utbildning, lön och barn? Nyheter24 har samlat svaren på frågorna flest googlar om talmannen.


Talmannen är riksdagens främsta representant och det högsta ämbete som någon kan väljas till i Sverige. Bara kungen, i egenskap av statschef, står före talmannen i rang. 

Hur hög lön har Andreas Norlén?

Efter riksdagsvalet 2022 valdes Andreas Norlén (M) om till talman i Sverige – och med den rollen kommer en riktigt saftig månadslön. 

Hur mycket tjänar talmannen Andreas Norlén och hur hög är hans lön? Läs mer här.

Hur gammal är talmannen?

Många är nyfikna på Andreas Norléns ålder. Han föddes 6 maj 1973 och är i skrivande stund 49 år gammal.

Vad har Andreas Norlén för utbildning?

Talman blir man inte hur som helst, och för att nå posten har Andreas Norlén spenderat ett och annat år bakom skolbänken. Först tog han studenten från den samhällsvetenskapliga linjen på Kungshögaskolan i Mjölby år 1992.

"Sedan började jag läsa juridik på högskolan i Jönköping, men valde så småningom att gå över till det då nystartade Affärsjuridiska programmet med Europainriktning vid Linköpings universitet. Jag avlade affärsjuridisk magisterexamen 1996 och tog så småningom också en traditionell juris kandidatexamen vid Stockholms universitet", skriver Norlén på sin egen hemsida.

Efter det fortsatte han sina studier på Linköpings universitet och forskarskolan IMIE, och i dag är han juris doktor.

Andreas Norlén och frun Helena Norlén. Foto: Ola Axman/TT

Andreas Norléns familj: Är gift med frun Helena Norlén

Det var tidigt år 2010 som Andreas Norlén träffade sin blivande hustru Helena Norlén, 47.

– Vi träffades faktiskt via nätet. Helena bodde i Skåne och jag i Östergötland. Vårt första möte blev därför i Nässjö, eftersom det ungefär var lika långt att åka tåg från båda håll, har han berättat i en intervju med Expressen.

Tre år senare, i januari 2013, gifte de sig. 

Har Andreas Norlén barn?

Tillsammans med sin fru Helena har talmannen Andreas Norlén ett barn – sonen Henry, född 2016.

– Jag och min fru har funderat lite på vem som är ”good cop” och vem som är ”bad cop” där hemma. Och det är möjligt att jag är lite good cop, eftersom Henry och jag har haft en liten tradition att vi äter glass tillsammans när jag kommer hem på fredagskvällarna, säger Norlén till Expressen.

Var bor talmannen Andreas Norlén och hans fru?

Andreas Norlén är född i Stockholmsförtorten Bromma, men i tidig ålder flyttade familjen norrut till Höga Kusten där hans pappa hade släkt. Under uppväxten har han även bott i Ödeshögs kommun och i Mjölby, innan han till slut landade i Norrköping med frun Helena.

I åtta år har de bott i sin villa på 138 kvadratmeter i Norrköping.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.