Sverigedemokraterna vill ändra grundlagen. Det framgår i en motion som lämnades in i slutet av förra året
Sverigedemokraterna vill ändra grundlagen. Det framgår i en motion som lämnades in i slutet av förra året - Foto: Christine Olsson och Johan Nilsson/TT

SD:s nya förslag – vill förbjuda regnbågsflaggan: "Blir inte rätt"

Sverigedemokraterna vill avveckla regnbågsflaggor, sluta erkänna minoritetsgrupper och ersätta första maj. Orsaken är att man vill vara mer anpassade till tiden vi lever i. Det framgår i en ny motion.


I en intervju med Aftonbladet säger riksdagsledamoten Matheus Enholm (SD) att partiet förespråkar en förändring av grundlagen.

– Alla kan se att det inte är på samma sätt idag, säger Enholm till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna vill ta bort stödet för minoriteter, med undantag för de historiskt erkända minoriteterna i Sverige – samer, finnar, tornedalingar, judar och romer.

Enholm berättar för Aftonbladet att det bör vara en självklarhet att invandrargrupper ska assimileras och inte integreras. 

– De ska bli en del av Sverige, säger han.  

Han berättar vidare att han inte anser att det idag finns några andra minoriteter som ska ha en särställning i samhället.

Matheus Enholm (SD) vill förbjuda regnbågsflaggan och införa förbud mot skändning av den svenska diton. Foto: Henrik Montgomery/TT

Byt ut första maj

Utöver förslaget att förbjuda regnbågsflaggan anser Enholm och hans parti att man bör se över första maj, där de anser att dagen bör ersättas med en dag som har en tydligare koppling till det svenska arvet. 

De tycker istället att om man hade gjort om dagen till en demokratisk dag som alla partier kunde äga, hade det varit en annan femma.

Ett av förslagen som lämnats in i motionen är ”Engelbrektsdagen” som skulle firas till minne av ledaren för Engelbrektsupproren på 1990-talet. 

Förbjud regnbågsflaggan

I motionen framgår det dessutom att en ny flagglag ska in i den svenska grundlagen. Det skulle innebära att regnbågsflaggan förbjuds och på myndighetsbyggnader ska endast svenska, regionala och enskilda myndigheters flaggor synas vaja. Det vill säga, inga politiska eller ideologiska flaggor.  

– Jag jämställer den med andra politiska organisationer. Jag tycker inte att den ska vara där, jag tycker inte att SD:s flagga ska vara där och jag tycker inte att Volvos flagga ska vara där. Det blir inte rätt.

Den nya flagglagen skulle också innebära att det blir kriminellt att skända den svenska flaggan. Matheus Enholm säger i intervjun med Aftonbladet att han tycker att det är en självklar del att man inte ska få elda upp den svenska flaggan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!