Även om de är främlingsfientliga.
1 av 5
Även om de är främlingsfientliga. - Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Anna Anka tycker att det är bra med nya partier.
2 av 5
Anna Anka tycker att det är bra med nya partier. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Ingen har hjälpt Anna Anka.
3 av 5
Ingen har hjälpt Anna Anka. - Foto: Jonathan Mattson/Nyheter24
Anna Anka verkar inte vilja ge bort en halv mille till Nyheter24:s reporter.
4 av 5
Anna Anka verkar inte vilja ge bort en halv mille till Nyheter24:s reporter.
Anna Anka talar ut - om politiken.
5 av 5
Anna Anka talar ut - om politiken. - Foto: Jonathan Mattsson

Anna Anka om Sverigedemokraterna: "Bra med nya partier"

Hollywoods mest stridbara svenska slår till igen. Nyheter24 har pratat makt och politik med Anna Anka.


Anna Anka, hajpen kring dig lever ännu flera månader efter att Svenska Hollywoodsfruars första säsong tog slut.

I förra veckan hade ditt nya program Anna Anka söker assistent premiär. Och Aftonbladet utsåg dig nyligen dig en av Sveriges 40 mäktigaste personer.

– Ja, är det inte kaxigt?

Det är ganska kaxigt.

– Eller hur?

Känner du dig mäktig?

– Nä, jag känner mig inte mäktig, men det är en komplimang. Expressen valde mig till årets kändis, och det förstår man för jag har verkligen slagit igenom i Sverige på så kort tid, och jag tror inte att det har hänt med någon annan. Därför är det en historisk händelse och det är viktigt att man bygger på det och håller kvar det.

– Och så kan man vända den negativa sidan till en positiv. För jag är inte en bitch, jag är inte en dålig person. Jag har mycket jag kan tillföra och mycket att ge. Jag har mer erfarenhet än de flesta människor kommer att få i hela sitt liv. Det är för att jag är så utåtriktad och världslig, har sett så mycket positivt och negativt och det är som jag säger: Livet är en utveckling och man ska lära sig från de bästa så att man senare kan ge det vidare och guida folk och hjälpa de på vägen.

Apropå makt. Får du rösta i Sverige?

– Jag tror inte det, jag är inte inskriven i Sverige och då får man inte rösta. (Utlandssvenskar får rösta i tio år efter det att utvandringen registrerats i folkbokföringen. Anna Anka emigrerade till USA 1993, reds anm.)

Det är ju riksdagsval i år. Tänker du politik någon gång?

– Visst tänker jag på politiken i USA, inte så mycket i Sverige.

– Men jag vet att vi måste ta bort massa skatter och det är alldeles för mycket bidrag. Det är dags för regeringen att ge pengarna till svenskarna och sluta betala ut alla dessa bidragen, för det är ni som betalar alla bidragen via skatterna och det är onödigt. Ni jobbar hårt för att ni ska behålla pengarna, inte för att betala 80 procent i skatt.

Jag är ingen politisk expert, men du hade nog passat ganska bra i moderaternas läger.

– Jaså?

Du är från Bjuv, Skåne. Sverigedemokraterna är starka i Skåne och kan komma in i riksdagen i år.

– Det är alltid bra med nya partier.

Även om de är främlingsfientliga?

– Jag tycker att det är bra med konkurrens. Jag har alltid sagt "ju mer konkurrens det är, ju bättre grejer kommer fram ur det". Man måste ha tryck underifrån, krafter utifrån som påverkar.

Även om det är negativt?

– Ja, tryck är alltid bra. Det utvecklar folk.

Barack Obama eller George W Bush?

– Bush, without a doubt. Jag tycker Obama är en bra kille, men han har sagt för mycket och inte levererat. Folk är jättebesvikna, de trodde han skulle bli presidenten som kom in och ändrade saker och ting. Men det är som jag alltid sagt "politik är svårt att ändra. En ny president kan inte komma in och knäppa med fingrarna och så ska man ändra ett samhälle som har biljontals människor. Det kanske funkar i Sverige som har nio miljoner invånare, som jag har i Kalifornien. Alla kommer inte överens. Du har hundra olika religioner, hundra olika raser, alla har olika åsikter, det är helt omöjlgit att få alla att tänka likadant politiskt.

Varför gillar du George W Bush då?

– Därför att jag är en företagare och om jag jobbar hårt ska jag behålla mina pengar. Det ska inte vara mitt ansvar att ta hand om dem som har sämre ställt än mig. Alla ligger som man bäddar.

– Men man ska skapa möjligheter där alla får en chans, vill du jobba hårt och tjäna pengar så ska du få den chansen.

USA:s tidigare demokratiske president Bill Clinton är inte heller någon favorit hos Anna Anka.

– Ta Clinton till exempel, "society, vi ska alla hjälpa varann". Nä, varför ska det vara så? Varför är det min skyldighet? Ingen har hjälpt mig. Jag hjälper till på fundraising, men det ska inte vara ett måste, jag tycker det är allas skyldighet att jobba hårt och sträva efter ett mål. Det är inte så att jag ska ge nån en halv miljon dollar. "Här, det är synd om dig, gå nu och gör någonting".

Men kan du ge mig en halv miljon dollar?

– Eller hur!

OBS! Missa inte sms-duellen mellan sverigedemokraternas Erik Almqvist och piratpartiets Henrik Alexandersson. Tisdagen den 6 april från klockan 10:00 - bara på Maktkamp24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.