Partiet vill också återinföra friåret.
1 av 2
Partiet vill också återinföra friåret. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vill satsa på tjänstesektorn.
2 av 2
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vill satsa på tjänstesektorn. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Billigare på krogen med miljöpartiet

Miljöpartiet vill stimulera jobbtillväxten - men samtidigt få folk att jobba mindre.


Miljöpartiet presenterade på tisdagen sitt valmanifest. Och det gröna partiet - som i många mätningar får ett högt förtroende i miljöfrågorna, men framstår som mindre trovärdigt vad gäller andra politikområden - gör en storsatsning på jobben.

Pensionsåldern ska bli mer flexibel och möjligheterna att gå ner i arbetstid för den som närmar sig pensionen ska öka, enligt miljöpartiets valmanifest.

Dessutom vill partiet återinföra friåret, som innebär att man kan ta ledigt från sitt jobb i ett år och därmed lämna plats åt någon annan arbetssökande.

Sänkt moms på krogrundan

Men samtidigt som miljöpartiet betonar ledigheten och fritiden vill de också stimulera sysselsättningen.

För att få fart på tjänstesektorn kräver mp sänkt moms för bland annat krogbesök, frisörer och cykelreparationer.

Miljöpartiet räknar med att en bred sänkning av tjänstemomsen från 25 till 12 procent skulle kosta omkring 12 miljarder kronor.

– Man kanske inte behöver göra sänkningen på en gång och för alla branscher, sade språkröret Peter Eriksson vid en pressträff.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.