Moderaterna fortsätter förhala sprutbytesprogram

- 04/04/2011, 11:03 -
1 av 2

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

2 av 2

POLISEN/Scanpix

Anna König Jerlmyr varnar för att sprutbyteslokalen kan bli en langningscentral.

STOCKHOLM. Sverige är tillsammans med Grekland de enda EU-länder som saknar så kallade sputbytesprogram där narkomaner kan få rena sprutor för att minska smittspridning.

Lokala sprutybytesprogram finns dock i Malmö och Lund. Och i Stockholm är samtliga partier överens om att införa fria sprubyten utom moderaterna.

Därför väljer de nu att på nytt förhala beslutet, som fick ja i landstinget för drygt ett år sedan. Även den gången förhalade moderaterna beslutet och nu utnyttjas alltså det faktum att Stockholms stad måste vara med i ansökan.

Detta eftersom moderaterna är övertygade om att det är bättre att jobba förebyggande i stället för med sprubyten.

– Lokalen där sprutbytet sker kan bli en central för langning och jag är orolig för det stora antalet sprutor i närheten av barn, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (m) till DN.

Hon menar att det kan bli svårt att upprätthålla ordning över var sprutorna tar vägen. I Köpenhamn byts mellan en och två miljoner sprutor varje år.

– Med den mängden, kan vi upprätthålla kontrollen över sprutorna? säger hon till DN.

WHO, FN, EU:s narkotikaorgan, Internationella röda korset, Världsbanken samt generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet rekommenderar sprutbyte. Men moderaterna menar ändå att det saknas tillräckliga bevis för att smittspridning hindras genom dylika program.