Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Håkan Juholt vill avskaffa monarkin – och införa republik

- 11/04/2011, 08:51 -
Kungen hänger löst.
1 av 2

Kungen hänger löst.

Jonas Ekströmer / SCANPIX

Juholt vill inte ha kvar monarkin.
2 av 2

Juholt vill inte ha kvar monarkin.

Henrik Montgomery/Scanpix

Vill inte ha kvar kungen som statsöverhuvud.

När socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt intervjuades i SVT:s Agenda på söndagen handlade frågorna främst om huruvida socialdemokraterna vill höja olika skatter, såsom förmögenhetsskatten och bensinskatten.

Men det mest kontroversiella var kanske att Håkan Juholt sa att han vill avskaffa monarkin i Sverige.

- Ja, sa Juholt efter viss betänketid i SVT:s intervju.

Förslaget att införa republik finns redan i socialdemokraternas partiprogram men partiet har avstått från att driva frågan.

Men i Agenda-intervjun tydliggjorde Juholt att hans svar gäller vad han vill genomföra i detta nu, vilket gjorde att han till exempel sa nej till att införa euron trots att han inte är negativ på sikt. Men monarkin ska alltså bort redan nu, om Juholt får som han vill.

Dessutom säger Håkan Juholt nej till ett svenskt förbud mot heltäckande slöja i skolan. Inte heller vill han att föräldraförsäkringen ska individualiseras så att båda föräldrarna får lika stor del. Den nye partiledaren vill inte heller utesluta ett femte jobbskatteavdrag.