Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Andreas Carlgren bluffade bort 161 miljoner

- 14/04/2011, 18:31 -
Miljöminister Andreas Carlgren

Miljöminister Andreas Carlgren

Pontus Lundahl/Scanpix

"Misstag" säger miljödepartementet om de försvunna pengarna . Nu ökar pressen på Andreas Carlgren.

Efter kritik från oppositionen att regeringen skulle sänka anslaget till upphandling av värdefull skog och natur kovände miljöminister   (c) tre veckor före valet och meddelade att regeringen 2011 skulle höja anslaget från 580 till 770 miljoner kronor.

En höjning med 190 miljoner kronor för köp av skogsmark var att förvänta. Men efter att biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, Anna-Lena Lindahl, granskat miljödepartementets utgiftsposter visade det sig att det i själva verket endast fanns 29 miljoner för skogsinköp. En skillnad på 161 miljoner kronor

Lindahls granskning visar att miljödepartementet har lagt ihop flera utgiftsposter för 2011 och sedan jämfört dem med 2010. På det sättet har regeringen skapat en fiktiv utgift, rapporterar Miljöaktuellt.

När Miljöaktuellt vid upprepade tillfällen ber om svar dröjer miljödepartementet först en vecka innan man återkommer med svar. Lennart Bodén, pressekreterare hos Andreas Carlgren medger att regeringens siffror inte stämmer:

– Vi har gjort en rejäl lapsus i jämförelsen. Miljöministern har fått ett underlag som inte har varit korrekt. Vi beklagar detta.