Borg och Reinfeldt säger nej till nya skattesänkningar

Inte säkert att det blir några jobbskatteavdrag eller andra skattesänkningar under hela mandatperioden.


På tisdagen kallade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och finansminister Anders Borg (m) till en extrainsatt presskonferens.

Anledningen är det allvarliga ekonomiska läge som uppstått i världen. Det kaos som präglat bland annat världens börser får nu genomslag också i alliansregeringens höstbudget.

Det blir inget femte jobbskatteavdrag, ingen förändrad brytpunkt för när man betalar statlig inkomstskatt och ingen sänkning av skatten för pensionärer.

– Det är en allvarlig internationell skuldkris, den kan väl beskrivas som andra halvlek i den här finanskrisen, säger finansminister Anders Borg och fortsätter:

– Det kommer att råda stor osäkerhet under en längre tid.

Detta innebär alltså att samtliga de skattesänkningsreformer som alliansregeringen utlovat tillfälligt eller permanent skjuts på framtiden. De skarpa förslag som fanns i alliansens valmanifest menar statsministern redan har genomförts.

Anders Borg kontaterade också att arbetslösheten sannolikt inte kommer att minska lika mycket som man hade räknat med.

Vad gäller den sänkta restaurangmomsen kom inget besked på tisdagen, men Fredrik Reinfeldt lovade att återkomma med detta inom kort.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.