Tisdag 3 Aug
Stockholm

Hanif Bali vägrar skriva motioner: "Ett hån mot demokratin"

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) är en av få som inte skrev någon motion under förra året.
1 av 3
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) är en av få som inte skrev någon motion under förra året. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Stig-Björn Ljunggren menar att politikerna inte nödvändigtvis behöver skriva motioner för att vara aktiva i riksdagen.
2 av 3
Stig-Björn Ljunggren menar att politikerna inte nödvändigtvis behöver skriva motioner för att vara aktiva i riksdagen. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Jenny Madestam tycker att Bali har en märklig inställning till politiken och att det kan missgynna honom i nästa val.
3 av 3
Jenny Madestam tycker att Bali har en märklig inställning till politiken och att det kan missgynna honom i nästa val. Foto: Stockholms universitet / Orasis Foto

Vad gör riksdagsledamöterna? Vissa skriver motioner för att visa aktivitet och driva sina hjärtefrågor. Det gör inte Hanif Bali. Han tycker att det är "ett hån mot demokratin" att lägga förslag man inte vet att man kan få stöd för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inga motioner - många uttalanden

Hanif Bali (M) skriver inga motioner i riksdagen men använder både Twitter, blogg och diverse debattsidor för att få ut sina åsikter.

Han har tidigare hamnat i blåsväder efter kontroversiella uttalanden, till exempel en debattartikel på Newsmill med rubriken "Dags att begrava multikulturalismen en gång för alla".

I maj månad skrev han ett omdiskuterat blogginlägg där han jämförde Feministiskt Initiativs syn på män med Sverigedemokraternas syn på invandring.

STOCKHOLM. Riksdagens politiker får ofta ta emot kritik från väljarna för att de inte gör någon rätt för sitt arvode. Ett sätt för dem att visa på aktivitet och produktivitet är att skriva motioner där de föreslår olika förändringar.

Bara ett fåtal ledamöter skrev inga motioner alls under förra året. En av dem är moderaten Hanif Bali.

– Jag skriver inte motioner för det är ett hån mot demokratin. Något förslag man vet att man inte kan få en majoritet bakom ska man inte lägga fram, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– När man är i majoritet låter man sin regering bestämma tempot. Vill man ändra på något ringer man upp en minister och ber om ett möte.

"Tror inte attityden gillas av väljarna"

Statsvetaren Jenny Madestam tycker inte att Balis uttalande imponerar.

- Det är en märklig inställning. En politiker ska driva frågor och jag tror inte den här attityden gillas av väljarna, säger hon till Nyheter24.

Hon menar att riksdagspolitikerna har ett visst ansvar att visa att de är aktiva. Inte bara för de som röstat på dem utan för hela valdistriktet de kommer ifrån.

– Det är jätteviktigt att visa att man är aktiv i riksdagen för att visa att man gör rätt för sitt arvode, säger hon.

Hanif Bali håller inte alls med och menar att synen på motioner i riksdagen är förlegad.

– De som tror att det är att visa ansvar gentemot väljarna att skriva motioner måste få näsan ur samhällskunskapsböckerna, säger han.

Även detta uttalande överraskar Jenny Madestam.

– Det låter som nonchalant attityd. Det handlar inte om att det går att få igenom förslagen eller ej. Det finns den här normen som politiker att du drivs av en idé och att du vill förändra. Det spelar ingen roll hur många man har bakom sig om det är en eller tusen, säger hon och konstaterar att det kan bli svårt för Hanif Bali att få förnyat förtroende från väljarna med den inställningen.

Begär i stället möte med sin minister

Men Bali ger, för att motbevisa de som tror att han är inaktiv, exempel på hur han själv begärt möte med en minister för att tala om ensamkommande flyktingbarn. Och han tror att det påverkade beslutet.

– Jag vill inte "avslöja" hur jag påverkat men jag känner att små saker blivit bättre i förslag och att problemformuleringar som tidigare inte funnits nu tagits med i till exempel utredningar, säger han.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren hävdar att motionerna har en funktion för de ledamöter som driver sina profilfrågor men att motioner inte är allt.

– Det finns de som inte skriver några motioner men de kan göra massa saker som inte går att mäta. Det är som i idrott, nyckelspelaren behöver inte vara den som gör mål, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela