Jonas Sjöstedt tror inte Dinamarcas chanser att bli partiledare påverkas.
1 av 2
Jonas Sjöstedt tror inte Dinamarcas chanser att bli partiledare påverkas. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Rossana Dinamarca värnar sin tid med familjen - även om det kostar extra.
2 av 2
Rossana Dinamarca värnar sin tid med familjen - även om det kostar extra. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Rossana Dinamarca: Jag står för flygresorna

Flyger för 100 000 mer än SJ:s finaste guldkort skulle ha kostat.


Sedan valet i fjol har Vänsterpartiets Rossana Dinamarca åkt taxi för 42 457 kronor och flugit mellan Trollhättan och Stockholm för 178 222 kronor. Totalt är resekostnaderna för Dinamarcas pendlande till riksdagen 220 679 kronor. Det framgår av den granskning DN gjort av riksdagsledamöternas resekostnader. Dinamarca själv säger sig resa på det sättet för att få mer tid till sina barn och menar att det inte skulle vara värt uppoffringen som krävdes om hon avstod flyg till förmån för tåg som är både billigare och bättre för miljön.

- Jag är i bästa fall hemma tre dagar i veckan, då är det tyvärr det här alternativet det bästa för mig. För mig betyder det välidgt mycket att kunna äta frukost med dem på tisdagen och sen när jag kommer hem på fredagen får vara med och natta dem efter barnprogrammen, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- Min verklighet ser ut som den gör, Jag är vald från Trollhättan och tycker det är rätt viktigt att man kan bo där man är vald ifrån.

Hon säger till Nyheter24 att hon inte vill spekulera i hur det kan påverka partiledarvalsprocessen, där hon är ett av fyra namn som slåss om medlemmarnas och distriktens förtroende. Hur resekostnaderna påverkar distriktens uppfattning om henne kan hon ”inte sitta och beräkna”, säger hon men konstaterar att hon, sedan hon förklarat varför hon reser som hon gör på både facebook och twitter, fått både stöd och reaktioner från folk som tycker hon gör fel.

Jämför man med SJ:s guldkort är det 100 000 kronor billigare de flygresor du gjort till Trollhättan, många undrar nog om tidsvinsten är stor nog i relation till utgiften för skattebetalarna.

- För mig är den tidsvinsten så viktig. Det är stor skillnad för mig, annars måste jag åka redan måndag kväll och komma hem sent på fredagskvällen. Det  här är ett val jag gjort och jag är väl medveten om både vad det har för klimatpåverkan och kostnaderna det innebär men alternativet är ju att jag inte träffar mina barn särskilt mycket, eller att man inte kan kombinera de här uppdragen med att ha barn.

Partikamraten Jonas Sjöstedt, tillika konkurrent i kampen om att bli partiledare, säger att han inte tror att Dinamarcas resor behöver påverka vilket stöd hon får av distrikten.

- Nej, det tror jag inte. Jag tror man mest ser till andra saker, men man måste fråga medlemmarna på den punkten och jag tror bara det hänger på om Rossana kan förklara detta.

Måste man inte som politiker göra vissa uppoffringar och åka tåg i stället för flyg för att värna miljön?

- Det är klart att man ska välja tåg när det går för miljöns skull.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!