Söndag 20 Jun
Stockholm

SSU lurade till sig miljoner från skattebetalarna

SSU har lurat till sig miljontals av skattebetalarnas kronor genom bidrag till kurser som aldrig hållits.
SSU har lurat till sig miljontals av skattebetalarnas kronor genom bidrag till kurser som aldrig hållits. Foto: Montage / SCANPIX

Socialdemokraternas ungdomsförbund är i blåsväder. I Norrbotten har man fuskat till sig bidrag från landstinget för miljonbelopp enligt en ny granskning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
SSU:s tidigare skandaler
Under 2005 nådde fusk i Socialdemokraternas ungdomsförbund ända upp på regeringsnivå när åklagare ville höra ungdomsminister Lena Hallengren (S) om SSU:s fusk med medlemssiffror.

2007 avslöjades det att Margot Wallström, tidigare kulturminister, socialminister och EU-kommissionär, fuskat med medlemsantalet under sin tid i SSU Värmland.
PITEÅ. En politisk skandal håller på att nystas upp i ungdomsförbundet SSU:s verksamhet i Norrbotten. De har årligen ansökt om bidrag till ett 40-tal kurser men sedan bara hållit 10-14 stycken.

Resultatet är att landstinget betalat ut miljonbelopp för mycket till SSU. Men det har inte varit någon miss eller så från ungdomsförbundets sida, visar Piteå-Tidningens granskning.

Polisanmälde sig själva i maj

Just nu pågår det en polisutredning om just det aktuella fusket mellan 2009 och 2010 men de nya uppgifterna visar att samma sak pågått sedan minst 2004 och fortfarande pågår. SSU polisanmälde sig själva för åren 2009-2010 när felen avslöjades i maj. Det återstår att se vad som händer nu.

– Vi får ta tag i det här och granska de tidigare åren också, säger Kent Ögren (S), landstingsråd i Norrbotten om fusket i "sitt" ungdomsförbund, till Piteå-Tidningen.

Andra ungdomsförbund som fuskat

Nyheter24 har tidigare avslöjat fusk med skattemedel i ungdomsförbunden. Bland annat lurade Sverigedemokraterna till sig 800 000 kronor genom att ha ett ungdomsförbund i Helsingborg endast på pappret. Senare visade det sig att även SSU och Ung Vänster gjort samma sak.
Kommentera
Kopiera länk
Dela