William Petzäll väntade på att få vård för sitt missbruk men kliniken kunde inte ta emot honom på grund av läkarbrist.
William Petzäll väntade på att få vård för sitt missbruk men kliniken kunde inte ta emot honom på grund av läkarbrist.

William Petzälls sista timmar

I lördags hittades riksdagsledamoten William Petzäll död. Nu berättar hans familj om sorgen och ilskan över att han inte fick någon hjälp för sitt missbruk.

– Williams liv hade kunnat räddas, säger mamma Annika.


"Det värsta har nu hänt"

Efter lördagens besked gick Svenska brukarföreningen ut med ett avsked på hemsidan. Läs det här.

VARBERG. När Annika Petzäll kom hem till sin bostad i lördags stod flera polisbilar utanför. Hon förstod direkt att något hade hänt sonen William Petzäll.

– Jag ställde frågan ifall att det hade skett ett inbrott eller något annat, men jag visste ju. Och när de svarade sjönk jag bara ihop på asfalten, berättar hon för HN.se.

Upptäcktes av morfar

Flera familjemedlemmar och vänner hade försökt få kontakt med William en längre tid utan framgång. Allt eftersom tiden gick åkte morfadern Göran Petzäll till mammans bostad för att titta till sitt barnbarn. Han fick syn på William liggandes på soffan och ringde efter ambulans som bröt sig in i lägenheten och kunde konstatera att riksdagsledamoten avlidit någon gång under natten till lördagen. 

Beskedet chockade morfadern som inte hade sett några tecken som tydde på det som sedan hände. William hade nyligen fyllt år och skulle gå på bio med en vän som var på besök. 

– Det var inget planerat det här, han hade absolut ingen plan på att ta livet av sig, säger Göran Petzäll till HN.

"Han hade inte behövt vara död"

William Petzäll har under en längre tid kämpat mot sitt missbruk. Han väntade på vård på substitutionsenheten i Falkenberg som inte kunde ta emot fler patienter på grund av läkarbrist. Riksdagsledamoten skulle behandlas för ett missbruk av heroinliknande läkemedel.

Vårdgarantitiden var på väg att ta slut och han hoppades på att få vård i Stockholm istället. Men i lördags tog väntan slut. 

– Han hade inte behövt vara död i dag. Min enda tröst är att detta bidrar till att narkomanvården granskas och att hans död inte ska vara förgäves, säger Annika Petzäll till HN .

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!