Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderat länkade till främlingsfientlig sajt - vägrar förklara

- 17/09/2012, 14:26 -
Facebookuppdateringen som spreds snabbt från regionchefen. Nu hävdar hon att hon blivit hackad.

Facebookuppdateringen som spreds snabbt från regionchefen. Nu hävdar hon att hon blivit hackad.

SCANPIX / Faksimil

Regionchefen Erica Lejonroos är i blåsväder. Nu vill hon inte kommentera det påstådda hacket mot hennes Facebookkonto.

STOCKHOLM. I helgen spreds en skärmdump som en löpeld på Twitter. I det sågs en Facebookstatus av Moderaternas Erica Lejonroos, regionchef för östra Götaland och fullmäktigeledamot i Sundbybergs kommun, där hon länkade till främlingsfientliga sajten Avpixlat.

I texten på sajten ifrågasätts journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, framför allt när det gäller vilka motiv de skulle ha haft när de tog sig in i Ogadenprovinsen i Etiopien. Den anonyme skribenten påpekar i inledningen att bilden av de båda skönmålats samtidigt som den etiopiska regeringen svartmålats av svenska medier.

Men det är ännu oklart om det faktiskt varit Erica Lejonroos som delat länken. När hon började ifrågasättas hävdade hon att någon annan loggat in på hennes konto för att länka till artikeln "Schibbye och Persson, bakom skönmålningen". 

När Nyheter24 når Lejonroos på måndagen vill hon överhuvudtaget inte svara på frågor om det påstådda hacket (se frågorna vi inte får svar på i faktarutan). 

– Jag vill inte kommentera det där just nu, säger hon.

Om kontot hackats och hon använt samma lösenord på andra ställen skulle det kunna innebära en risk för Moderaternas riksdagskansli. Nyheter24 har sökt kanslichefen Hans Birger Ekström via telefon och via partiets presstab utan framgång.