Måndag 29 Nov
Stockholm

Kritiserade "sionisterna i SD" - nu utesluts han

Jimmie Åkesson och resten av partistyrelsen har uteslutit Mattias From.
1 av 4
Jimmie Åkesson och resten av partistyrelsen har uteslutit Mattias From. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / Faksimil
Froms egna berättelse om uteslutningen.
2 av 4
Froms egna berättelse om uteslutningen. Foto: Faksimil
Flera företrädare ger sitt stöd till From på Facebook.
3 av 4
Flera företrädare ger sitt stöd till From på Facebook. Foto: Faksimil
Bland annat gruppledarna för Region Halland och Halmstads kommun.
4 av 4
Bland annat gruppledarna för Region Halland och Halmstads kommun. Foto: Faksimil

I helgen uteslöts SD-gruppledaren Mattias From. Enligt partistyrelsen hyser han antisemitiska åsikter och är skadlig för partiet.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Men han utesluts inte

När partistyrelsen i Sverigedemokraterna sammanträdde i helgen behandlades flera uteslutningsärenden, bland annat det med Mattias From. Bollnäsordföranden Pär Norling, som sagt att han vill totalförbjuda islam, klarade sig dock undan den här gången.

– De vågar helt enkelt inte utesluta mig. Och eftersom inget hänt så kör jag vidare som om inget hänt. Så är det med den saken, säger han till Hela Hälsingland.

SVERIGE. Mattias From, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kungsbacka, uteslöts i helgen från partiet. Detta efter att han tidigare kritiserat "sionisterna inom moderpartiet" och tagit tydlig ställning mot SD i Israel-Palestinafrågan. Efter uteslutningen rasar han mot partiet på sin Facebooksida.

"Tydligen får man inte lov att kritisera ledningen och den Israelvänliga hållningen partiet har, som inte ens är förankrad bland medlemmarna. Håller man inte tyst och rättar sig in i ledet till 100 procent så åker man ut... SD är Sveriges i särklass mest toppstyrda riksdagsparti, det råder det ingen tvekan om!", skriver han.

Presschefen Martin Kinnunen bekräftar partistyrelsens beslut.

– Man har funnit honom ideologiskt avvikande samt skadlig för partiet. Bakgrunden är bland annat texter som From publicerat på sin hemsida som man inte kunnat tolka på annat sätt än att han hyser antisemistiska åsikter och stödjer olika konspirationsteorier om att judar inflitrerat Sverigedemokraterna och i hemlighet styr över partiet, säger han till Nyheter24.

Får stöd av flera företrädare

Bland kommentarerna på sin Facebookstatus får Mattias From stöd från den skandalomsusade SD-politikern Erik Hellsborn samt av Oleg Datsishin och Ronny Ledström. De två sistnämnda är gruppledare i Region Halland respektive Halmstads kommun. 

"Tråkigt att höra. Jag delar inte din inställning i Mellanöstern-frågan, men en anledning för uteslutning är det sannerligen inte", skriver Hellsborn.

20-årige Mattias From har tidigare gett sitt stöd till Gustav Kasselstrand den interna striden om ordförandeposten i SDU där partiledningen försökte kuppa in Paula Bieler. Kasselstrand vill dock inte säga något om uteslutningen.

– Jag kommenterar ej personärenden medialt, säger han till Nyheter24.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela