Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"William var en politisk naturbegåvning"

- 18/09/2012, 11:39
Carina Moberg, William Petzäll och Johnny Munkhammar.

Carina Moberg, William Petzäll och Johnny Munkhammar.

SCANPIX / Montage

På tisdagen öppnade riksdagen för hösten. Då hedrades Johnny Munkhammar, Carina Moberg och William Petzäll som samtliga gått bort under sommaren.

STOCKHOLM. När riksdagen återsamlades efter semestern var det bara 346 ledamöter i kammaren i stället för 349. Johnny Munkhammar (M) och Carina Moberg (S) avled i augusti, båda efter en längre tids sjukdom. I september kom sedan beskedet att William Petzäll gått bort. Talmannen Per Westerberg hyllade ledamöterna i ett långt tal.

– William var en politisk naturbegåvning, sa han om Petzäll och fortsatte:

– Han satte ord på vad det innebär att vara beroende. Han tog upp den totala utsatthet som missbrukare känner. Samtidigt som han kämpade med sig själv månade han om sina medmänniskor, inte minst sin mamma.

"Johnny var en inspiration för oss alla"

William Petzäll hittades död i sin mammas lägenhet efter en misstänkt överdos. I sin kamp mot drogerna fick han ingen hjälp från riksdagen, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om. Detta tog inte heller Westerberg upp i sitt tal.

Johnny Munkhammar och Carina Moberg förlorade den långa kampen mot cancern. Den förstnämnde debatterade ända till det sista andetaget.

– Han var verksam in i det sista och en inspiration för oss alla, sa talmannen om partikollegan Munkhammar.

– Carinas tid med oss i riksdagen blev nästan 18 år. Många av de brev som kommit in visar att hon var uppskattad och omtyckt, även över partigränserna, sa han om Moberg.