undefined
1 av 2
undefined - Foto: SCANPIX / Montage
Justitieminister Beatrice Ask.
2 av 2
Justitieminister Beatrice Ask. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Sveket - Säpo och polisen får signalspana

"FRA-shoppen är stängd". Så lät det när den omstridda lagen om övervakning klubbades igenom. Nu har den utökats - och fått kritikerna att rasa igen.


Motiveringen

– Det är viktigt att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen kan få tillgång till information om utländska förhållanden som inhämtas genom signalspaning. Därigenom stärks Sveriges förmåga att förebygga och förhindra terrorism och sådan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen, säger justitieminister Beatrice Ask på tisdagen.

Förändringen träder i kraft den 1 januari 2013.

SVERIGE. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig sedan det på tisdagen blev klart att regeringen föreslår en utökning av FRA-lagen. Även Säpo och Rikskriminalpolisen ska få rätt till signalspaning från Försvarets radioanstalt. 

– Det är ett solklart svek. Och upprörande sett till hur stort och brett motståndet var mot FRA-lagen, säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg till Nyheter24.

Alliansen och Socialdemokraterna är överens om den nya propositionen - men det är inte alla allianspolitiker.

– Jag är väldigt skeptisk. Det var jag också till FRA-lagen i sin helhet, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) till Nyheter24.

Han gick till val 2010 på att förändra eller till och med riva upp lagen. Men något större gehör inom Folkpartiet har han inte fått den här gången heller.

– En annan ledamot var kritisk när vi diskuterade detta i riksdagsgruppen. Vi får se nu när vi ska behandla propositionen men jag tippar på en bred majoritet som är för hos oss, säger Sundin. 

Muf: "M driver igenom i ohelig allians med S"

Även inom ungdomsförbunden gror besvikelsen på moderpartierna i Alliansen. Efter debatten om FRA-lagen sa dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) i riksdagen att "FRA-shoppen är stängd". Nu är den alltså öppen igen.

– Vi är extremt kritiska till det här. Framför allt är det problematiskt att man sviker löftet från 2009. Det är klart att det känns tråkigt att det är Moderaterna som driver igenom det här i en ohelig allians med Socialdemokraterna, men även som invånare i Sverige är jag besviken på regeringen, säger Moderata ungdomsförbundet, Muf:s ordförande Erik Bengtzboe till Nyheter24.

Även Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, har reagerat starkt på nyheten.

– Vi är nog för cyniska för att känna oss svikna, men vi tycker det är sjukt dåligt, säger Cuf:s ordförande Hanna Wagenius till Nyheter24.

Hon är, liksom de flesta kritiker, inte förvånad över utvecklingen.

– Jag hade misstanke om det här hela tiden. Det som är oroväckande är att detta kan driva fram andra myndigheter att be om tillgång till signalspaning, säger hon.

"Alla plåster rycks bort ett efter ett"

Piratpartiets Anna Troberg tror inte heller att detta är det sista vi har sett av FRA-lagen.

– Alla kosmetiska plåster man satte på när den röstas igenom rycks nu bort ett efter ett, säger hon.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.