Jimmie Åkesson (Torbjörn Lindberg) skäller ut sin medarbetare (August Lindmark).
1 av 2
Jimmie Åkesson (Torbjörn Lindberg) skäller ut sin medarbetare (August Lindmark). - Foto: Amelie Herbertsson
Jimmie Åkesson talade i somras i sin hemstad Sölvesborg. Nu blir han huvudkaraktär i en kontroversiell teaterföreställning.
2 av 2
Jimmie Åkesson talade i somras i sin hemstad Sölvesborg. Nu blir han huvudkaraktär i en kontroversiell teaterföreställning. - Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX

Här får Jimmie Åkesson en ministerpost

Sverigedemokraternas partiledare tar plats i regeringen när pjäsen "Jimmie Åkesson och den utomeuropeiska invandringen" har premiär på söndag.


Det här är Teaterrepubliken

Teaterrepubliken grundades i februari 2008 med stöd av Sveriges författarfond och Stiftelsen Annik och Lars Leander, samt med god hjälp av Teaterhögskolan i Malmö. Teaterrepubliken är en ideell förening som producerat åtta urpremiärer i Skåne. Konstnärlig ledare är Jens Peter Karlsson, som tidigare skrivit bland annat föreställningarna "Ayn" "En makroekonomisk kärlekshistoria".

MALMÖ. Under föreställningens gång kommer åskådarna att få följa Jimmie Åkesson och resten av partitoppen under det hektiska livet kring ett val. 

– Det är en föreställning som utspelar sig före, under och efter nästa val, säger regissören och manusförfattaren på Teaterrepubliken Jens Peter Karlsson till Nyheter24.

Förutom just Jimmie Åkesson, och statsminister Fredrik Reinfeldt, är dock de andra karaktärerna helt påhittade.

– Men eftersom att pjäsen utspelar sig i framtiden är även de fiktiva. Jag vill inte avslöja för mycket om handlingen men Jimmie Åkesson kommer i alla fall att få en ministerpost efter valet.

Vad har ni fått för reaktioner inför pjäsen?

– Det har ju dykt upp en del klagomål från vissa och de lokala Sverigedemokraterna försökte ju se till att vi inte skulle få några skattepengar. Men ambitionen är att fördjupa och komplicera bilden av Sverigedemokraterna. De kommer säkert att bli irriterade på vissa delar men förhoppningsvis blir de mest underhållna. 

Hans Olof Andersson (SD), som är ledamot Region Skånes kulturnämnd, skrev i en reservation i samband med Teaterrepublikens projektansökan att föreställningen är "ett projekt som öppet säger sig ha tendentiösa politiska syften. När konsten blir en slav under ett maktsystem på detta sätt kan det knappast resultera i några konstnärliga värden".

– Jag har inte bestämt mig om jag kommer att se pjäsen ännu, säger han till Nyheter24.

Vad tror du om föreställningen?

– Jag har inga teorier om pjäsen, det jag reagerade på var deras projektansökan. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!