Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många har hoppat av Sverigedemokraterna

- 28/09/2012, 07:39 -
26,4 procent av alla som valdes in i kommunerna på valdagen har hoppat av.
1 av 2

26,4 procent av alla som valdes in i kommunerna på valdagen har hoppat av.

SCANPIX / Montage

Jimmie Åkesson lovade att fylla tomma stolar - men partiet har fortfarande samma problem.
2 av 2

Jimmie Åkesson lovade att fylla tomma stolar - men partiet har fortfarande samma problem.

OLA TORKELSSON / SCANPIX

Inför valet 2010 var budskapet tydligt: "Inga fler tomma stolar!". Men just nu saknas 41 SD-politiker på mandat partiet har ute i kommunerna. 26 procent av de som valdes in har lämnat sina poster.

SVERIGE. De senaste dagarna har flera representanter valt att lämna Sverigedemokraterna för att antingen gå till ett annat parti eller helt och hållet avsäga sig sina uppdrag. I 29 kommuner har det gått så långt att SD-stolar står tomma - trots löften om att de för korta vallistorna skulle höra till historien efter valet 2010.

– I dag skulle vi ju kunna tillsätta alla de där stolarna, ifall det var tillåtet. Nu är det ju inte det, utan vi får helt enkelt vänta ett år till, sa partiledaren Jimmie Åkesson till Expressen hösten 2009.

Tre år senare är problematiken densamma - liksom löftet.

– Även om partiet utan större problem skulle kunna tillsätta alla tomma stolar redan i dag ger vallagen ingen sådan möjlighet, säger presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24.

Frågan är då hur partiet ska kunna hantera en eventuell valframgång 2014 samtidigt som man inte lyckas få tillräckligt med personer att ställa upp i kommunalvalen. Listorna är helt enkelt för korta.

– Partiet arbetar målinriktat vidare med arbetet på att stärka partiets kommunföreningar. Genom växande lokalföreningar kan man möjliggöra längre listor i kommande val och därmed minska risken för tomma stolar, säger Kinnunen.

Men problemen slutar inte vid de tomma stolarna. 160 av de ledamöter som valdes in i fullmäktigen runtom i landet vid valet 2010 har avgått från sitt uppdrag. Närmare bestämt 26,4 procent av alla de 605 som valdes på valdagen. Dessutom har ytterligare 86 företrädare klivit in som ersättare men sedan valt att avgå, allt enligt siffror Valmyndigheten tagit fram för Nyheter24:s räkning.

Uteslutningar och "knivhugg i ryggen"

Ett annat stort problem för Sverigedemokraterna är företrädare som hoppar av partiet men som sitter kvar på mandaten som politiska vildar. Dag Windefjord i SD Kungsbacka är ett färskt exempel. Han lämnade i protest mot att Mattias From uteslutits och skrev till partiet om sitt avhopp, enligt ett brev Kungsbacka-Posten tagit del av. Det allra senaste exemplet är Lars-Erik Karlsson i Hedemora som tillsammans med ex-kollegan Sven-Olov Karlsson anslöt sig till nazistiska Svenskarnas Parti.

Enligt senaste numret av Dagens Samhälle handlar det om totalt ett trettiotal politiska vildar på SD-mandat runtom i Sverige. En av dem är Karl Staaf i Fagersta kommun.

– Det var för mycket karriärister och knivhugg i ryggen, säger han till Nyheter24 om varför han lämnade partiet.

Staaf menar att han långtifrån är ensam om att känna så.

– Jag har hört samma sak från flera andra som hoppat av men även från några som sitter kvar. Folk är bara på jakt efter en riksdagsplats efter nästa val, det spelar ingen roll hur många lik de måste kliva över, säger han.

Det mesta i opinionsläget det senaste året talar för att Sverigedemokraterna kommer att öka på riksdagsnivå i nästa val, 2014. Trots att han själv hoppade av partiet på grund av att alla jagar riksdagsplats i stället för att lägga ner tid på kommunarbetet tror Karl Staaf att SD klarar av en ökning av antalet mandat.

– Det börjar ordna upp sig ute i distrikten, med lite självsanering, säger han.

Nyheter24 har den senaste tiden rapporterat om flera uteslutningar som också skapat problem för SD ute i kommunerna. Ronny Esbjörnsson i Hörby uteslöts efter nätkommentarer med hot mot bland andra Fredrik Reinfeldt. I november ska minst tre sverigedemokraters uteslutningsärenden behandlas.