Alex Arnold är det senaste stjärnskottet på pirathimlen.
1 av 2
Alex Arnold är det senaste stjärnskottet på pirathimlen. - Foto: SCANPIX / Piratenpartei.ch
Rick Falkvinge, som grundade det svenska Piratpartiet och nu är politisk evangelist.
2 av 2
Rick Falkvinge, som grundade det svenska Piratpartiet och nu är politisk evangelist. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Han är den förste valde piratborgmästaren

Alex Arnold, 31, vann borgmästarvalet i schweiziska Eichberg. Nu kan han bana väg för andra piratpartister världen över.


Allt färre svenska medlemmar

Trots framgångar i länder som Tyskland, Holland och Schweiz har Piratpartiet i Sverige, som var det första i sitt slag, inte fått det genomslag man hoppats på. I april kom siffror som visade att partiet tappat nästan hälften av sina medlemmar här hemma.

EICHBERG. Det är en liten liten ort utanför St Gallen i Schweiz. Men trots att Eichberg bara har 1 500 invånare har den varit skådeplats för ett betydelsefullt val. I helgen valdes piratpartisten Alex Arnold, 31, till borgmästare med 63 procent av rösterna - och gav därmed en skjuts till hela piratrörelsen.

– Det visar att det går att vinna, säger Rick Falkvinge, svenska Piratpartiets grundare och politiske evangelist, till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan göra en storslagen jämförelse genom att säga att Armstrongs fotsteg på månen var små i sig men hade stor betydelse.

Transparens i stället för fildelning

Det har funnits en piratpartistisk borgmästare i Tyskland tidigare men denne var redan vald och hoppade sedan över till Piratpartiet. För Alex Arnold räckte det med blott några hundra röster för att vinna valet framför de största schweiziska partiernas representanter. Nu är dock frågan vad han kan åstadkomma i ett land där fildelning för privat bruk redan är lagligt.

– Han har pratat mycket om att göra myndighetsförvaltningen transparent. Vi står för samhällsdeltagande och öppenhet, säger Rick Falkvinge.

Tidigare milstolpar för den piratpartistiska rörelsen har varit framgången i det svenska Europaparlamentsvalet 2009 (som gav två mandat) och flera framgångar i tyska delstatsval.

"Vilken dag. Jag är överväldigad av det förtroende som jag har fått i Eichberg och framför allt av mediabevakningen av valet. Det var en stor dag, lite ansträngande men så spännande och full av glädje", skriver Alex Arnold själv på sin hemsida.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.