Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han är den förste valde piratborgmästaren

- 26/09/2012, 15:11 -
Alex Arnold är det senaste stjärnskottet på pirathimlen.
1 av 2

Alex Arnold är det senaste stjärnskottet på pirathimlen.

SCANPIX / Piratenpartei.ch

Rick Falkvinge, som grundade det svenska Piratpartiet och nu är politisk evangelist.
2 av 2

Rick Falkvinge, som grundade det svenska Piratpartiet och nu är politisk evangelist.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Alex Arnold, 31, vann borgmästarvalet i schweiziska Eichberg. Nu kan han bana väg för andra piratpartister världen över.

EICHBERG. Det är en liten liten ort utanför St Gallen i Schweiz. Men trots att Eichberg bara har 1 500 invånare har den varit skådeplats för ett betydelsefullt val. I helgen valdes piratpartisten Alex Arnold, 31, till borgmästare med 63 procent av rösterna - och gav därmed en skjuts till hela piratrörelsen.

– Det visar att det går att vinna, säger Rick Falkvinge, svenska Piratpartiets grundare och politiske evangelist, till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan göra en storslagen jämförelse genom att säga att Armstrongs fotsteg på månen var små i sig men hade stor betydelse.

Transparens i stället för fildelning

Det har funnits en piratpartistisk borgmästare i Tyskland tidigare men denne var redan vald och hoppade sedan över till Piratpartiet. För Alex Arnold räckte det med blott några hundra röster för att vinna valet framför de största schweiziska partiernas representanter. Nu är dock frågan vad han kan åstadkomma i ett land där fildelning för privat bruk redan är lagligt.

– Han har pratat mycket om att göra myndighetsförvaltningen transparent. Vi står för samhällsdeltagande och öppenhet, säger Rick Falkvinge.

Tidigare milstolpar för den piratpartistiska rörelsen har varit framgången i det svenska Europaparlamentsvalet 2009 (som gav två mandat) och flera framgångar i tyska delstatsval.

"Vilken dag. Jag är överväldigad av det förtroende som jag har fått i Eichberg och framför allt av mediabevakningen av valet. Det var en stor dag, lite ansträngande men så spännande och full av glädje", skriver Alex Arnold själv på sin hemsida.