Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De vill införa ett konto för röda dagar

- 10/10/2012, 11:22
1 av 3

Riksdagen / SCANPIX

Hinduer tänder ljus inför Diwali som firar guden Ramas återvändande från exil.
2 av 3

Hinduer tänder ljus inför Diwali som firar guden Ramas återvändande från exil.

Rajesh Kumar Singh / AP / SCANPIX

Muslimer i Indonesien ber under Eid-al-fitr.
3 av 3

Muslimer i Indonesien ber under Eid-al-fitr.

Gembong Nusantara / AP / SCANPIX

Låt folk slippa de kristna högtiderna och i stället själva bestämma sina egna helgdagar. Det tycker tre folkpartistiska riksdagsledamöter.

STOCKHOLM. Ett "röddagskonto" för medborgarna i stället för att alla ska vara tvingade att vara lediga på samma helgdagar. Det vill en trio folkpartister se och har lagt fram motionen i riksdagen.

– Det handlar om religionsfrihet och valfrihet, säger Ulf Nilsson (FP), som skrivit motionen, till Nyheter24.

"Ska vara befriat från religion"

Eftersom kyrkan numera är separerad från staten tycker ledamöterna inte att samhället ska vara lika uppbundna av de kristna högtiderna när det kommer till röda dagar. Har man en annan religiös högtidsdag man vill fira ska man få kunna välja att vara ledig då i stället och jobba på någon av de dagar som är röda i almanackan.

– Sverige ska vara befriat från religion när det kommer till samhällsfrågor, då tycker jag att det här är ett bra steg, säger Anna Steele (FP), som tillsammans med Mathias Sundin (FP) skrivit på Nilssons motion, till Nyheter24.

I stället för att vara ledig över exempelvis julhelgen kan man välja att vara ledig när det är dags att fira Eid-al-Fitr (slutet av fastemånaden Ramadan inom islam) som pågår i tre-fyra dagar, Diwali (hinduistiskt nyår) som pågår i fem dagar eller judendomens Chanukka som varar i åtta kvällar.

Både Steele och Nilsson menar att det även kan underlätta på arbetsplatser. Intresset för att jobba röda dagar är stort tack vare tillägg för obekväm arbetstid.

– Men det kanske är svårare i yrken som lärare. I skolan är ju alla barn lediga samtidigt, säger Ulf Nilsson.