Schack, rulltrappor, golf och statyer - ett axplock ur motionsfloden.
Schack, rulltrappor, golf och statyer - ett axplock ur motionsfloden. - Foto: SCANPIX / Montage

Här är de konstigaste motionerna

I veckan har riksdagsledamöternas förslag stötts och blötts, framför allt de lite mer uppseendeväckande. Nyheter24 har hela listan på de mest oväntade motionerna.


Golf på recept - Eva Bengtson Skogsberg (M)
Man får inget friskvårdsbidrag för att spela golf, det vill denna ledamot ändra på. För golf är något "många håller på med livet ut". Motion på recept? Javisst.

Rulltrappefri dag - Johan Forssell (M)
Folk sitter för mycket i riksdagen. I fyra år minst. Därför vill denne ledamot att man för en dag ska stänga av samtliga rulltrappor i riksdagshuset.

Lättare att ha flersamma förhållanden - Christer Winbäck (FP)
I Sverige har vi kommit längre än i många andra länder, så det finns ingen risk för polygami om man låter de som är tre eller fler räknas som ett förhållande lika mycket som ett gift par.

Köpfri söndag - Annika Lillemets och Stina Bergström (MP)
Galleriorna ska vara stängda på söndagar, bara jourbutiker och apotek ska vara öppna. Inga problem, anser dessa miljöpartister.

Avskaffa 1:a maj - Mattias Karlsson och Erik Almqvist (SD)
Kommunister, säger SD-företrädarna och vill ta bort den röda dagen ur almanackan. Bland tänkbara ersättningsdagar nämns kungens födelsedag och Engelbrektsdagen.

Bort med krigarkungarna - Valter Mutt och Annika Lillemets (MP)
Gustav II Adolf och Karl XII är för krigiska och borde placeras på en slags statykyrkogård på Stockholms bakgator. Alla från Herman Lindqvist till kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt har sågat och skrattat åt förslaget.

Tevesänd rättegångar - det gick ju med Breivik - Maria Abrahamsson (M)
NRK livesände stora delar av den jättelika rättegången mot terroristen och massmördaren Breivik. Så nu borde Sverige också börja sända sina rättegångar, tycker Abrahamsson.

Sänk rösträttsåldern - Christer Akej (M)
Unga som röstar är för gamla, slår denne ledamot fast. Men han har inga förslag på hur långt ner i åldrarna vi ska gå.

Obligatoriskt schack i skolan - Ulf Nilsson och Lars Tysklind (FP)
Eftersom schack är "intellektuellt krävande och disciplinerande" borde alla elever tvingas spela det i skolan.

Förbjud fruimport - Carina Herrstedt (SD)
Migrationsverket borde avslå fall av så kallad fruimport, där män hämtar kvinnor från andra länder och gifter sig med dem. Men det får ju inte blandas ihop med äkta kärlek, menar ledamoten. Frågan är bara hur myndigheterna ska se skillnaden?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.