Peter Jutterström kommer ta plats i riksdagen den 1 november.
1 av 4
Peter Jutterström kommer ta plats i riksdagen den 1 november. - Foto: Faksimil Jönköpingsnytt
Jutterström menar att ingen tagit skada av bokföringsbrottet.
2 av 4
Jutterström menar att ingen tagit skada av bokföringsbrottet. - Foto: Faksimil Jönköpingsnytt
Det är inte första gången det stormar kring Jutterström i kommunhuset, han har tidigare ifrågasatts för ersättningar han kvitterat ut för förlorad arbetsinkomst.
3 av 4
Det är inte första gången det stormar kring Jutterström i kommunhuset, han har tidigare ifrågasatts för ersättningar han kvitterat ut för förlorad arbetsinkomst. - Foto: Anna Hållams / Jönköpings kommun
Enligt Ewa Thalén Finné har riksdagsgruppen inget inflytande över vem som kommer in i riksdagen.
4 av 4
Enligt Ewa Thalén Finné har riksdagsgruppen inget inflytande över vem som kommer in i riksdagen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Dömd för bokföringsbrott - nu tar han plats i riksdagen

Först blev Peter Jutterström (M) kritiserad för felaktiga arvoden och nu döms han för bokföringsbrott - endast veckor innan han tar plats i riksdagen.


Ersätts av tre

När Peter Jutterström tar plats i riksdagen tar han över efter Magdalena Andersson som tar plats som landshövding i Västerbotten. Själv ersätts han, och hans elva olika uppdrag i Jönköpings kommun, av tre andra politiker. 

Det är Carin Berggren, som blir ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Bengt Regné som tar Jutterströms plats i kommunstyrelsen och Anne-Marie Grennhag tar över tjänsten som politisk samordnare, rapporterar P4 Jönköping

JÖNKÖPING. – Det klart att det finns en och annan i partiet som tyckte att det var onödigt, säger Jönköpingsmoderaten Peter Jutterström, till Nyheter24.

I måndags kom beskedet att han dömts till 40 dagsböter och villkorlig dom för bokföringsbrott i det egna bolaget Fairgate, för att inte ha lämnat in årsredovisningen i tid. Domen kommer endast några veckor innan 54-åringen den 1 november tar plats i riksdagen efter Magdalena Andersson (M). 

Struntade i att upplysa partiet

På hemmaplan i Jönköpings kommun får Jutterström hård kritik från partikollegorna eftersom han mörkat att han varit föremål för brottsutredning. Själv försvarar han sig med att han ville vänta och se vad som skedde, innan han informerade partiet.

– Jag hade väldigt mycket annat att stå i. Jag hade samtal med advokat och åklagare för att se var det hela skulle landa. Eftersom att jag inte visste hur det skulle landa ville jag vänta med att informera partiet, säger han till Nyheter24.

Anser du inte att du borde ha informerat partiet direkt?

– Det är lätt att vara efterklok.

"Inget inflytande"

Huruvida domen kommer att påverka Jutterströms förtroende som politiker menar han "beror på hur man värderar förseelsen".

– Om man ser det som ett sent inlämnande eller som ett bokföringsbrott. Jag var försenad och jag tar konsekvenserna av det. Jag har betalat böterna och tar straffet, säger han.

Enligt Ewa Thalén Finné, andre vice gruppledare för moderata riksdagsgruppen, har man blivit informerad av Jutterström, men vill inte gå in på när.

Hur ser ni på Jutterströms brottsliga bakgrund? 

– Som riksdagsgrupp har vi inget inflytande över vem som kommer in i riksdagen. Sverige har en lagstiftning som reglerar om man kan vara riksdagsledamot eller inte. Som riksdagsledamot kan man bli avsatt av tingsrätt om man har blivit dömd för grövre brott, säger Thalén Finné till Nyheter24.

I blåsväder tidigare

Det är dock inte första gången som Jutterström får stå till svars för sina handlingar. I fjol lovade den moderata kommunpolitikern, efter kritik från det egna partiet, att han skulle betala tillbaka pengar han fått för förlorad arbetsinkomst i det privata företaget. Dock inte förrän nya riktlinjer för arvoden till politiker bestämts. Något som nu skett, och Moderaterna i Jönköping har därför bett honom om pengarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!