Tisdag 17 Maj
Stockholm

SD-ledamot debatterade "fulla thailändare" på nazistsajt

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (infälld till höger) är i blåsväder. Obs! Montage.
1 av 6
Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (infälld till höger) är i blåsväder. Obs! Montage. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Stellan Bojerud.
2 av 6
Stellan Bojerud. Foto: Riksdagen
Han har ersatt avlidne William Petzäll i riksdagen.
3 av 6
Han har ersatt avlidne William Petzäll i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Bojeruds kommentar på Realisten.
4 av 6
Bojeruds kommentar på Realisten. Foto: Faksimil
SD:s presschef Martin Kinnunen.
5 av 6
SD:s presschef Martin Kinnunen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bojerud kommenterade en artikel på sajten Realisten, som är nazistiska Svenskarnas partis tidning.
6 av 6
Bojerud kommenterade en artikel på sajten Realisten, som är nazistiska Svenskarnas partis tidning. Foto: Svenskarnas parti

Han har precis tillträtt på posten som riksdagsledamot. Nu visar det sig att Stellan Bojerud (SD) varit inne och diskuterat på en nazistisk sajt - om hur "thailändare" blir när de är fulla. Partiet uppmanar att inte debattera på sajten, men tycker inte att hans uttalanden är rasistiska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Skulle uteslutas

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Stellan Bojerud, som ersätter avlidne William Petzäll, hotades med uteslutning ur SD. Som en av två representanter för partiet i Sundbyberg satte han sig emot riksorganisationens krav på "partiskatt" som skulle betalas av distrikten.

STOCKHOLM. "Exponerade för alkohol blir de (thailändare, reds. anm.) snabbt berusade och ofta våldsbenägna". Så skrev Stellan Bojerud, numera riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, när han var inne och kommenterade en artikel på sajten Realisten, som är nazistiska Svenskarnas partis egen tidning.

– Jag sympatiserar inte med SvP eller med deras föregångare Nationalsocialistisk front. Men det råder yttrandefrihet och tankefrihet i det här landet, det gäller även dem, säger Bojerud till Nyheter24 och hävdar att detta är det enda tillfälle då han kommenterat en artikel på sajten.

Hur tror du era väljare ser på att en SD-företrädare går in på en sådan här sida?

– Jag har inget att säga om det.

Från partiets sida är man dock mindre roade över att han gått in på just Realisten. 

– Vi kan ha förståelse för att företrädare vill diskutera på alla möjliga, trevliga och mindre trevliga, debattplatser. För att inte skapa någon osäkerhet kring partiets förhållande till extremism uppmanar vi emellertid samtliga företrädare att inte debattera på hemsidor som är betrakta som extremistiska. Partiet kommer att ta en diskussion med Stellan Bojerud om detta, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Stellan Bojerud står fast vid tankegången om hur thailändare blir när de har druckit alkohol även när han prata med Nyheter24. Till sajten Inte rasist, men breddar han sig något och menar att även "indianer, eskimåer och samer" tål alkohol sämre än "vi i brännvinsbältet".

– Allt finns på Wikipedia, det är bara att slå på Asien och sen alkohol, säger han.

Kan man lita på allt som står där då?

– Ja, det är belagt med fotnot.

SD menar dock att Bojerud påpekar att han inte generaliserar över en hel folkgrupp och menar att det inte på något sätt går emot det brev som partiledaren Jimmie Åkesson skickade ut till samtliga förtroendevalda häromveckan.

– Stellan Bojerud har inte uttalat något som är betrakta som rasistiskt, säger Martin Kinnunen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela