Som oppositionsråd var hon kritisk till pensionerna - nu tar hon ut 30 000 kronor i månaden.
1 av 3
Som oppositionsråd var hon kritisk till pensionerna - nu tar hon ut 30 000 kronor i månaden. - Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Johanna Graf söker lyckan som sjöman - och tycker inte att hon gjort något fel.
2 av 3
Johanna Graf söker lyckan som sjöman - och tycker inte att hon gjort något fel. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tidigare kommunalrådet i Solna, Lars-Erik Salminen, har tagit ut mest pension av alla.
3 av 3
Tidigare kommunalrådet i Solna, Lars-Erik Salminen, har tagit ut mest pension av alla. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Lever drömmen på skattepengar: "Tycker jag gör rätt"

Johanna Graf ville skrota pensionssystemet för avgångna politiker - men utnyttjar det själv. Nu svarar hon på kritiken.


Högst i landet

Som det ser ut i dagsläget har politiker som väljer att lämna politiken rätt att få ut så kallad politikerpension från att de fyllt 50 år till och med 65 års ålder. 

Enligt den granskning som SVT gjort är det moderaten och före detta kommunalrådet i Solna, Lars-Erik Salminen, som får ut högst belopp av alla i hela landet. Fram till 2014 får han ut 48 591 kronor i månaden.

STOCKHOLM. Båtliv i USA för de svenska skattebetalarnas pengar. Det är socialdemokraten Johanna Grafs verklighet, som Nyheter24 rapporterade om på måndagen.

Det före detta oppositionsrådet i Solna stad kritiserade pensionssystemet - sedan lämnade hon politiken och började utnyttja det själv. Nu tar hon ut 30 000 kronor i månaden.

– Jag avgick i tid, söker aktivt nya jobb, omskolar mig och gör obetald praktik för att så småningom kunna få betalda jobb. Det tycker jag är rätt, skriver hon i ett mejl till Nyheter24.

Att hon inte lever som hon lärde när hon var aktiv politiker håller Graf inte med om.

– Jag har inte ändrat åsikt. Jag inser att det måste finnas någon form av trygghet, men jag tycker det är fel när politiker sitter kvar på sina uppdrag så länge, ofta 12 år, eftersom det är då de får full pension, säger hon.

Då: Ville slippa ligga skattebetalarna till last

Det var ett år sedan som Johanna Graf valde att lämna kommunpolitiken.

– Nu ska jag bli sjöman, det är en gammal dröm om att få segla som jag haft, sa hon då till SVT:s ABC.

I samma inslag passade hon på att rikta kritik mot systemet med politikerpensioner och höga arvoden. 

– Kan jag försörja mig på det slipper jag ligga skattebetalarna till last med sådana här pensioner och garantier för inkomsten.

Nu tar hon ut 30 000 kronor i månaden i pension samtidigt som hon söker lyckan i USA. Enligt de nuvarande reglerna kan hon fortsätta i 14 år till. Då kommer det totalt handla om 5,5 miljoner skattekronor.

Ändrade regler på gång

I riksdagen, där liknande regler finns för avgångna ledamöter, kommer en ändring att komma. Det hävdar Miljöpartiets Mehmet Kaplan som sitter i riksdagens villkorskommitté, till SVT. Han tror att det i framtiden kommer att handla om två-tre års pension och hoppas att även kommunerna och landstingen förändrar reglerna.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!