De kan uteslutas efter skandalfilmen

- 19/11/2012, 13:35 -
1 av 7

SCANPIX / Montage

2 av 7

Fredrik Persson / SCANPIX

3 av 7

Faksimil Expressen

4 av 7

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

5 av 7

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

6 av 7

Faksimil Expressen

Presschefen Martin Kinnunen.
7 av 7

Presschefen Martin Kinnunen.

Leif R Jansson/Scanpix

"Babbe", "det här är mitt land" och järnrör. Det kan få de tre SD-topparna uteslutna ur partiet. Partiet har själva tagit initiativ till en utredning.

STOCKHOLM. Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling kan ha sett sina sista dagar som medlemmar i Sverigedemokraterna. Nu har ett uteslutningsärende påbörjats mot dem efter förra veckans skandalfilmer som Expressen publicerade.

Enligt Svenska Dagbladet har ett ärende inletts på medlemsutskottets eget initiativ. De kan antingen komma fram till att partistyrelsen ska rösta om frågan eller lägga ned ärendet helt. Men besked om deras framtid som medlemmar lär inte komma i tid för partistyrelsemötet den 26 november.

– Utskottet hinner inte utreda frågan klart innan måndag nästa vecka. Bland annat ska de skicka brev till de som prövas, som ska ha tid att komma in med sina svar och ge sin syn på saken, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen till Svenska Dagbladet.

I veckan kommer det att avgöras om Ekeroth fortsätter som rättspolitisk talesperson eller ej. Almqvist har redan lämnat sina förtroendeuppdrag men sitter kvar i riksdagen tills vidare. Även Westling har lämnat sitt uppdrag i SD Stockholm.

Här är klippen som kan fälla SD:arna:
Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:
Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:
Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist: