"Va? Det får inte vara sant!" - Schlingmann lämnar Moderaterna

- 20/11/2012, 15:33
Framåt tillsammans - men inte längre än till februari 2013.
1 av 4

Framåt tillsammans - men inte längre än till februari 2013.

Bertil Ericson / SCANPIX

Schlingmann har kallats "propagandaminister" och PR-geni.
2 av 4

Schlingmann har kallats "propagandaminister" och PR-geni.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

3 av 4

JOHAN ENGMAN / SCANPIX

undefined
4 av 4

undefined

Leif R Jansson/Scanpix

Formellt är han chefsstrateg men i folkmun har han varit propagandaminister. Per Schlingmann, mannen bakom Alliansen och Nya Moderaterna, lämnar politiken i februari. Så här reagerade Twitter.

Svensk politiks kanske största PR-geni kommer att sluta i Moderaterna i februari. Per Schlingmann lämnar då sin roll som chefsstrateg i partiet. Och reaktionerna bland anhängare var chockartade på måndagsmorgonen.

Så här twittrade Muf-politikern Oliver Rosengren:

Kommunpolitikern Alexandra Westman fyllde senare i:

Sedan Schlingmann fick rollen som chefsstrateg har det diskuterats (och skojats) om huruvida han är partisekreteraren Kent Perssons chef, eller om det är tvärtom. Vissa har tagit det skämtet ett steg längre nu när nyheten är ute:

Nu ska den förre partisekreteraren och statssekreteraren starta eget. Det har lett till skämt om Moderaternas ständiga löfte om att redovisa partibidragen, som till slut verkar bli sanning efter flera år av bara prat.

Frågan är vad som nu kommer att hända med Moderaterna. Det var Schlingmann som till stor del skapade "det nya arbetarpartiet" - faller det konceptet nu? Varför inte dra en biblisk jämförelse?

En annan spekulation är att PR-geniet ska ersättas med någon yngre, snyggare - och kvinnligare. Det är dock bara (det uppenbara) skämtkontot @Regeringschefen som hakat på det spåret.

Redan i somras kunde tidskriften Fokus konstatera att Schlingmann egentligen bara satts i karantän i väntan på att lämna partiet. Han ska inte ha varit nöjd med hur arbetet på regeringskansliet gått och att storsatsningen "Framtidskommissionen" inte fungerade som han ville. Fokus har även tidigare skrivit om "propagandaministerns plan" - om hur Schlingmann förändrade svenskarnas bild av Sverige och av Moderaterna.

Så här skriver huvudpersonen själv på Facebook om sitt beslut: