Folkpartiet i krismöte - Lundbom kan uteslutas

- 20/11/2012, 15:25 -
1 av 6

SCANPIX / Montage

2 av 6

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Montage

3 av 6

Faksimil

4 av 6

Faksimil

5 av 6

Faksimil

Göran Lundboms hånbild på kungen, från hans blogg.
6 av 6

Göran Lundboms hånbild på kungen, från hans blogg.

Faksimil

Gruppledaren avgick efter att ha ljugit för Nyheter24. Nu kan hans kollega Göran Lundbom tvingas gå efter rasistiska kommentarer på sin blogg och på främlingsfientliga sajter. Folkpartiet håller krismöte på onsdagen.

GNESTA. Göran Benedicks, gruppledare för Folkpartiet i Gnesta kommun, har redan avgått. Nu har en av hans kollegor, Göran Lundbom, hamnat i rejält blåsväder. Folkpartiet i Södermanland har tvingats kalla till krismöte för att ta beslut om hans framtid i partiet, efter att sajten alliansfrittsverige.nu avslöjat rasistiska kommentarer från honom.

– Jag har aldrig pratat med karln men det lilla jag sett känns väldigt tveksamt utifrån de värderingar Folkpartiet har, säger Thomas Stääv, ordförande för FP i Södermanland, till Nyheter24.

På onsdagen klockan 19.00 ska styrelsen i länet samlas för att bestämma om Lundbom kan vara kvar i partiet. Trots sin kommentar vill inte Stääv gå händelserna i förväg och säga att Lundbom hänger löst.

– Vi måste ju ta en sak i taget, saker och ting tenderar att gå så fort. Vi måste ju kommunicera med honom också och förklara hur det kommer drabba honom och hans medlemskap i Folkpartiet, säger han.

Skrev om "zoomalier"

Tidigare under tisdagen kunde Nyheter24 rapportera att Lundbom skrivit bland annat följande på sin blogg:

"Ett mångkulturellt samhälle är ytterst psykiskt påfrestande för en individ eftersom du aldrig riktigt kan veta hur reaktionerna blir. Du vet aldrig när och hur du kan bli attackerad, rånad, misshandlad eller – om du är kvinna – våldtagen".

Han använder ofta uttryck som "PK-censur", "zoomalier", "kulturberikare" och "multikulti". Samtidigt har Lundbom frekvent varit inne och kommenterat på flera främlingsfientliga sajter, däribland nazistiska Svenskarnas partis egen tidning Realisten. Totalt handlar det om 72 kommentarer på den sajten samt på Fria Tider, Avpixlat och Sweden Confidential. I ett fall har han kopierat en hel artikel från Realisten och lagt upp på sin blogg.

Här är två skärmdumpar som visar hur han är inne och kommenterar, kopplad till sitt Facebookkonto: