Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skatteverket nekade toppolitikern att dra av för "julklapparna"

- 27/11/2012, 11:28 -
Per Åsling vägrar svara på frågor om vilka julklappar han försökte dra av.
1 av 3

Per Åsling vägrar svara på frågor om vilka julklappar han försökte dra av.

Scanpix

Centerpartiet presenterade en ny laguppställning i oktober förra året . Ny gruppordförande för partiets riksdagsgrupp blev Anders W Jonsson till vänster i bild. Ny ekonomisk talesperson blev Per Åsling, till höger om partiledaren Annie Lööf.
2 av 3

Centerpartiet presenterade en ny laguppställning i oktober förra året . Ny gruppordförande för partiets riksdagsgrupp blev Anders W Jonsson till vänster i bild. Ny ekonomisk talesperson blev Per Åsling, till höger om partiledaren Annie Lööf.

Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Per Åsling är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, sitter som ledamot i Finansutskottet och suppleant i EU-nämnden.
3 av 3

Per Åsling är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, sitter som ledamot i Finansutskottet och suppleant i EU-nämnden.

SCANPIX SWEDEN

Julklappar, representation och dubbelt avdrag för boende i Almedalen. Här är avdragen som Skatteverket nekade toppolitikern.

STOCKHOLM. Han är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, sitter som ledamot i Finansutskottet och suppleant i EU-nämnden. Det är därför inte så konstigt att riksdagsledamoten Per Åsling, 55, tjänade över en miljon kronor förra året. Det visar nya siffror från skatteverket

Men trots topplönen försökte riksdagsledamoten ändå tjäna några extra kronor genom att göra flera stora avdrag i sin deklaration. Totalt handlar det om avdrag för 48 303 kronor. Men nu visar det sig att långt från alla fick "OK" av Skatteverket då en stor mängd dokumentation saknas.

Det handlar bland annat om avdrag för julklappar på 3 059 kronor och dubbla avdrag för boende Almedalen på 13 314 kronor - där Per Åsling endast fick hälften, 6 657 kronor kronor, godkänt.

Nyheter24 ringde därför upp Per Åsling för att ställa några frågor om avdragen.

Vad är det för typ av julklappar du har försökt dra av för?

– Ja, du, ehh, jag kan inga detaljer här. Jag vet inte vad det är. Skatteverket har fått de uppgifterna de behöver. De är inskickad av den som sköter deklarationen (Per Åslings revisor). Är det några fel är det den (revisorn) som gjort den som gjort fel.

Fast är du själv inte ansvarig för din deklaration?

–Jo, men nu har de fått de uppgifter de efterfrågat. Om det är något fel så ligger det hos den som gjort deklarationen.

Du har även försökt dra av för en prenumeration på Dagens Nyheter 4 600 kronor. Varför det?

– Jag går inte och kommenterar enskildheter. Nu avvaktar vi och ser vad skatteverket säger. Jag är inte alls bekymrad. Jag har inga tvivel på att skatteverket gör rätt.

Kan du förstå att folk reagerar på att du som redan har en så hög lön försöker göra dessa avdrag?

– Jag håller mig till de bestämmelser som finns, vad ska jag säga, jag hittar inte ordet, vad som, ehh, jag blir störd nu. Det kommer in någon. Vänta jag måste stänga dörren.

...

– Så. Jo, jag håller mig till att vad som är gängse inom systemet. 

Skatteverket krävde mer underlag

Per Åsling har även försökt dra av för flera typer av boenden. I skatteverkets beslut, daterat till den 16 november, går det också att läsa att de har krävt mer underlag för Per Åslings avdrag. 

"Du har i förfrågan blivit ombedd att redogöra för begärt avdrag för representation genom att ange datum, vilka gäster som bjudits och anledningen till representationen för varje tillfälle. Du har även blivit ombedd att sända in samtliga kvitton som ligger till grund för ditt yrkade avdrag."

– Det är ju så att skattemyndigheten har gjort ett grundläggande ställningstagande. Det har jag full respekt för. Men vad som då har varit missförstånd, det har skickats in nu och de har fått underlag för det. Jag har inga tvivel på att det här inte ska igenom, säger Per Åsling till Nyheter24.

I Skatteverkets grundläggande beslut skriver de dock:

"Då du inte lämnat begärd redogörelse för dina kostnader medger Skatteverket inte begärt avdrag för representation 16 085 kr, övernattning Ramnakulla Gård 2 590 kr och logi 158 kr. Ej heller medges avdrag för julklappar 3 059 kr."

Sammanfattningsvis medges avdrag med 19 754 kronor för följande kostnader:

Kansliavgift 6 000.

Boende i Almedalen 6 657.

Annonser 397.

Konferensavgift 2 100.

Prenumeration Dagens Nyheter 4 600.