Onsdag 22 Sep
Stockholm

SD-topp anmäls för rasistattack

Partiledaren Jimmie Åkesson och Lars Isovaara i plenisalen.
1 av 7
Partiledaren Jimmie Åkesson och Lars Isovaara i plenisalen. Foto:
undefined
2 av 7
undefined. Foto: SCANPIX / Montage
undefined
3 av 7
undefined. Foto:
Lars Isovaara.
4 av 7
Lars Isovaara. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling.
5 av 7
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling. Foto:
6 av 7
7 av 7

Riksdagsledamoten Lars Isovaara (SD) har anmälts av polisen. Han ska ha spottat och gjort grisljud mot en vakt med invandrarbakgrund, uppger Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Filmskandalen

Expressen avslöjade i mitten av november att finanspolitiske talespersonen Almqvist kallat personer "babbe", "lilla horan" och "blatte-lover". Senare kom filmklipp som visade hur han tillsammans med Ekeroth och Westling beväpnade sig med järnrör. Samtliga tre har fått lämna sina förtroendeuppdrag i partiet - men Almqvist och Ekeroth sitter kvar i riksdagen. Uteslutningsärenden har inletts men SD-ledningen har antytt att ingen kommer att uteslutas.

STOCKHOLM. "Såna som dig vill jag inte ha med att göra". Så sa den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Lars Isovaara, 53, till en vakt på riksdagshuset natten till onsdagen. Sedan spottade han i vaktens riktning och gjorde grisljud. Nu har polisen anmält honom för rasistattacken.

– Han härmar även en gris i målsägandes närvaro vilket målsägande uppfattar som kränkande, säger kommissarie Torsten Stålnacke till Expressen och tillägger:

– Polismännen ser detta och det är deras skyldighet att rapportera.

På onsdagseftermiddagen vägrade dock partiledaren Jimmie Åkesson kommentera det som hänt.

– Han har blivit utsatt för ett rån eller en grov stöld utanför riksdagshuset. Vad som sedan hänt finns det olika versioner om. Det vet inte jag just nu, säger han till Sveriges Radio.

När han får informationen om att Isovaara själv erkänt att han betett sig illa är Åkesson ändå fåordig.

– Det får du fråga Lars om.

Isovaara, som även sitter i partistyrelsen, är rullstolsburen och hade ramlat ur sin rullstol på Riksbron i närheten av riksdagshuset. Då var han på väg hem från en bjudning med Ingenjörsvetenskapsakademin och besökt en restaurang. Han hjälptes upp av två män men ska då ha blivit rånad på sin ryggsäck.

– Min plånbok var i den. Då ringde jag polisen som kom. De hjälpte mig till riksdagshuset, säger han till Nyheter24.

"Väldigt ledsen, ångrar mig"

När han sedan kom till riksdagsentrén vid tvåtiden på natten nekades han inträde eftersom hans passerkort fanns i ryggsäcken. Poliserna som kallats till platsen såg hur Isovaara gick till attack. Riksdagsledamoten erkänner att han "betett sig illa". Så här dagen efter är han ångerfull.

– Jag är väldigt ledsen över det som hände och jag vill prata med vakten. Jag ångrar mig självklart, det finns inget annat att säga. Jag var i chocktillstånd och tog ut det över vakten, säger Isovaara.

Sverigedemokraterna skickade på torsdagskvällen ut ett pressmeddelande. Där hävdar de att Isovaara utsatts för en grov stöld. Sedan ska han ha sagt något "i stil med 'jag är trött på det här invandrarsamhället'".

– Vad vi idag kan säga med säkerhet är att Lars Isovaara berättat för partiet att han natten till idag blivit utsatt för en grov stöld. Vad som sedan sagts inne i riksdagshuset under närvaro av en vakt vet vi för lite om i dagsläget. Vi har fått uppgift om att en polisanmälan angående förolämpning har upprättats mot Lars Isovaara men vi känner inte till innehållet i denna anmälan. Vi får avvakta polisutredningen innan vi uttalar oss om hur vi värderar det inträffade, säger partisekreteraren Björn Söder i pressmeddelandet.

Lennart Gustafsson är avdelningschef på Riksdagsförvaltningen och ansvarig för vakterna. Han ser allvarligt på det inträffade och har pratat med SD:s partisekreterare tillika gruppledare Söder.

– Vi på riksdagsförvaltningen har ett ansvar för vakterna och den arbetsmiljö de verkar i. Vi har försäkrat oss om att vakten får det stöd vakten behöver. Det är aldrig acceptabelt att en medarbetare utsätts för kränkande behandling och det har vi kommunicerat med det berörda partiets gruppledare. Nu följer vi ärendet vidare, säger han till Nyheter24. 

Även vaktbolagen G4S har reagerat.

– Efter incidenten så har berörda chefer också följt upp ärendet och det är för att stötta den drabbade. Ta hand om killen i fråga och stötta honom och eventuellt andra som varit i anslutning till incidenten. Det är det som pågår just nu, säger Björn Eriksson, säkerhetschef på bolaget, till Nyheter24.

Riksdagskollegan, sverigedemokraten Josef Fransson skyller Isovaaras reaktion på adrenalin.

Polisen har upprättat en anmälan om förolämpning efter Isovaaras attack. Man utreder även grov stöld efter att riksdagsledamoten blivit av med sin ryggsäck.

"Är det invandrarfientligt är det självklart inte bra"

SD-toppen Allan Jönsson, ordförande för kommunföreningen i Bjuv, har känt Isovaara i 15 år.

– Jag ber verkligen om att få återkomma när jag pratat med Isovaara. Jag har känt honom i 15 år och har inte bara väldigt utan extremt svårt att ta in att han skulle ha sagt de här sakerna som påstås., säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Är det invandrarfientligt är det självklart inte bra. Generellt sett är det inte acceptabelt att uttala sig nedlåtande mot någon människa. Då är ju uttalanden i samma stil som Almqvist. .

Nyheter24 har sökt merparten av de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna utan framgång. Inte heller presschefen Martin Kinnunen eller Åkessons pressekreterare Linus Bylund har gått att nå för en kommentar.

Den senaste tiden har Sverigedemokraterna varit i blåsväder efter Expressens avslöjande om händelserna på Kungsgatan 2010. Här är skandalklippen:

 

Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:


 

Kommentera
Kopiera länk
Dela