SDU missar miljonbidrag

- 14/01/2013, 15:15 -
SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB

Sverigedemokratisk ungdom får inget bidrag från Ungdomsstyrelsen i år heller. Anledningen är felaktigheter i ansökan och organisationen går miste om miljonbelopp.

Samtliga politiska ungdomsförbund till riksdagspartierna får bidrag från Ungdomsstyrelsen. Alla utom Sverigedemokratisk ungdom, SDU.

– SDU:s ansökan innehöll flera brister från början och när vi begärde kompletteringar återkom de inte i tid. Då är reglerna benhårda, säger Malin Engstedt, pressekreterare på Ungdomsstyrelsen, till Nyheter24.

Enligt DN handlar det om cirka en miljon kronor som organisationen går miste om.

Lena Hallberg, handläggare och jurist på Ungdomsstyrelsen, berättar att en "fördjupad prövning" görs av de organisationer som tidigare inte fått något bidrag. Ett av kriterierna som då måste uppfyllas är att det måste gå att hitta stadgar till samtliga lokalföreningar. Så har inte varit fallet.

– Det har varit oklart om vissa av föreningarna ens haft någon verksamhet, säger hon till Nyheter24.

"Hundratals sidor"

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hävdar att Ungdomsstyrelsen ljuger och kallar organisationen korrupt. 

– Vår ansökan är hundratals sidor och i deras avslag hänvisar de till saker som de aldrig haft synpunkter på under själva handläggningstiden. Saker som de inte kan styrka, säger han till Nyheter24.

Hallberg avfärdar Kasselstrands utspel.

– Det är en osaklig anklagelse, det finns ingen grund för det. Vi behandlar alla organisationer på samma sätt, säger hon och påpekar att de som fått avslag bjuds in till diskussion hos Ungdomsstyrelsen för att prata om ansökan.