Statsministern gör två utspel om ungdomsbrottsligheten.
1 av 2
Statsministern gör två utspel om ungdomsbrottsligheten. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Reinfeldt tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm och utbildningsminister Jan Björklund.
2 av 2
Reinfeldt tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm och utbildningsminister Jan Björklund. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Reinfeldt vill ge unga utegångsförbud

Fotboja och utegångsförbud på kvällar och helger. Det är statsministerns nya förslag till straff för 15-17-åringar som döms för brott.


STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter att ta strid mot unga brottslingar. Först ville han ta bort den så kallade ungdomsrabatten. Nu vill han straffa 15-17-åringar med utegångsförbud på kvällar och helger. Ett förbud som ska kontrolleras med fotboja.

Enligt TT ska förslaget upp på Moderaternas partistämma senare i år. Utegångsförbudet kan kombineras med exempelvis villkorlig dom, böter eller ungdomstjänst.

Reinfeldt vill också införa en garanti om att socialtjänsten ska ta kontakt med föräldrarna max ett dygn efter att en ungdom under 15 år gripits. Detta ska främst rikta in sig mot förstagångsförbrytare.

De nya förslagen presenterades vid ett möte med riksdagsjournalisterna.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.