Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tung SD-topp kuppades bort - igen

- 25/03/2013, 10:52 -
"Det var en årsstämma där mina meriter, som att ha varit en god företrädare för partiet, inte var så mycket värda".
1 av 3

"Det var en årsstämma där mina meriter, som att ha varit en god företrädare för partiet, inte var så mycket värda".

Sverigedemokraterna

Marie Edenhager fick lämna posten som ordförande - mot sin vilja.
2 av 3

Marie Edenhager fick lämna posten som ordförande - mot sin vilja.

SCANPIX / Sverigedemokraterna

Förste vice ordförandens kommentar på Marie Edenhagers Facebooksida.
3 av 3

Förste vice ordförandens kommentar på Marie Edenhagers Facebooksida.

SD-toppen Marie Edenhager har tidigare avsatts som gruppledare i landstinget. På söndagen kuppades hon bort från posten som ordförande för SD Dalarna-Västmanland.

BORLÄNGE. Marie Edenhager, partistyrelseledamot i Sverigedemokraterna, kuppades bort som ordförande för Sverigedemokraterna Dalarna-Västmanland på söndagen.

Nyheter24 kan avslöja att beslutet togs trots att valberedningen försökt att tillmötesgå den opposition som funnits i distriktet. I stället för att välja den styrelse på 16 personer som var föreslagen valde årsmötet att gå på motförslaget. Edenhager bekräftar att hon lämnar posten mot sin vilja.

– Det är blandade känslor. Det var en årsstämma där mina meriter, som att ha varit en god företrädare för partiet, inte var så mycket värda, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Men på ett sätt känns det befriande också. Det har varit en ganska tung arbetsbörda. Nu kan jag fokusera på arbetet inför valet 2014.

Gammal partisekreterare i nya styrelsen

Förste vice ordförande i den nya styrelsen är Torbjörn Kastell som under slutet av 90-talet och början av 2000-talet var först partistyrelseledamot och senare partisekreterare i Sverigedemokraterna. Han är annars mest känd för följande klipp:


Till ordförandeposten valdes Jenny Nordahl från Säter som saknar politiska uppdrag. Som andre vice ordförande valdes den nya riksdagsledamoten Anna Hagwall.

Men det var knappast något enigt årsmöte.

– Det var en väldigt lång stämma och det fanns olika uppfattningar, så kan jag säga, säger Edenhager.

"Inget personligt"

På hennes Facebooksida skriver Kastell att det "inte är något personligt", i ett inlägg som Nyheter24 tagit del av:


Det är dock inte första gången Edenhager lämnar en post. I november 2012 
avsattes hon som gruppledare i Dalarnas landsting. Samma månad avsade hon sin ordförandeplats i SD:s medlemsutskott - de som hanterar uteslutningsärenden. Det har de senaste åren riktats stark intern kritik mot hennes arbete i distriktet.

I april 2012 lämnade kommunpolitikern Sven-Olov Karlsson partiet i protest mot Edenhager. Men enligt henne själv har det hela tiden handlat om en förtalskampanj mot henne från en grupp uteslutna medlemmar.

– Jag har suttit på en post där man måste ta obekväma beslut. Men jag har varit utsatt för trakasserier, även nu efter årsmötet, säger Edenhager.