Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-Höör granskas efter bokbål och nazistmöte

- 19/04/2013, 22:36
Tältlägret bjöd på både nazistuniformer, hakkors och bokbål. Nu ska SD-Höörs styrelse utredas.

Tältlägret bjöd på både nazistuniformer, hakkors och bokbål. Nu ska SD-Höörs styrelse utredas.

AP / Jens Meyer / SCANPIX

Utredning. Sverigedemokraternas styrelse i Höör granskas efter att en av medlemmarna, Jan Bengtsson, avslöjats ha deltagit vid ett nazistiskt tältläger 1996. På mötet ska deltagarna bland annat ha anordnat ett bokbål.

HÖÖR. Tältlägret hölls på Anders Westergrens (nuvarande ordförande i SD-Höör) mark. 

Samma år, 1996, lämnade Jan Bengtsson Sverigedemokraterna för Nationalsocialistisk front - men är återigen tillbaka som styrelsemedlem i Höör.

Nu inleds en utredning enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen. Han säger att partiet ska "undersöka det här närmare", rapporterar Expo

Annat om det vore 2008

Ordförande Anders Westergren hävdade först att han "inte hade någon aning om" att bokbålsmötet "ens hände". 

Han syns däremot på flera bilder i samband med nazistmötet. Flera av deltagarna, däribland Bengtsson, har på sig uniformer och hakkorsbindel. 

– Hade det här hänt 2008 hade det varit uteslutet att den här personen skulle få en plats i styrelsen i SD Höör. Men det här hände 1995. Varför i all världen ska det belasta Jan Bengtsson i dag, säger Westergren till Expo Idag.

Han hävdar att Bengtsson inte informerat honom om tältlägrets syfte.